Pääkirjoitukset

Harrastajille kunniaa maatiaisten ylläpidosta

Jokioisten Eläinkierrossa on voinut tutustua hyvin harvinaiseen maatiaiskanaan, Savitaipaleen kantaan. Kuva: Tapio Tuomela / FL
Jokioisten Eläinkierrossa on voinut tutustua hyvin harvinaiseen maatiaiskanaan, Savitaipaleen kantaan. Kuva: Tapio Tuomela / FL

Elonkierron viimeviikkoinen teemailta nosti ansaitusti esiin maatiaisrotujen ylläpidon. Eläintreffeillä saattoi silitellä erittäin harvinaisia suomalaisia maatiaiskanoja.

Maatiaisrodut ovat arvokkaita eläviä geenipankkeja, koska niiden perimässä on monimuotoisuutta. Voimakkaasti jalostetut rodut ovat taas yleensä perimältään yksitotisempia, mikä altistaa taudeille.

Luonnonvarakeskus (Luke) on kantanut huolta alkuperäisrotujen säilymisestä, mutta käytännössä suomalaisten maatiaisrotujen ylläpito on ollut pitkälti harrastajienvarassa.

Vaikka säilyttäjäverkosto on saanut pelastettua uhanalaisia maatiaiskantoja, ei niiden säilymisestä ole varmuutta.

Luke on tiedottanut, että esimerkiksi maatiaiskanoista harvinaisille kannoille kaivataan lisää kasvattajia.

Jokioisilla vaikuttava Luke koordinoi Suomen maa-, metsä- ja kalatalouden kansallista geenivaraohjelmaa, jonka toimenpiteisiin kuuluu säilyttää suomalaisia alkuperäisrotuja sekä kasvi- ja eläingeenivaroja.

Geenivarojen säilytys on hajautettu useille yksityisille ja julkisille toimijoille, joista Luke on tärkein.

Geenisäilytys on arvokasta paitsi tieteelle myös tuotannolle, joka haluaa pitää yllä elinvoimaista kantaa. Perimän kapeutuminen jalostuksen myötä on todellinen riski.

Alkuperäisroduilla on myös oma kulttuurihistoriallinen arvonsa, koska niiden avulla esi-isämme pärjäsivät omavaraistaloudessa.

Suomessa elää nykyään poron lisäksi vain 10 alkuperäistä tuotantoeläinrotua. On kyyttö, länsisuomenkarja ja lapinlehmä, suomenlammas, kainuunharmas ja ahvenanmaanlammas, suomenhevonen ja -vuohi sekä maatiaiskana ja pohjolantummamehiläinen.

Alkuperäisten tuotantoeläinrotujen päältä poistuu uhka vasta silloin, kun ne saadaan aktiiviseen tuotantokäyttöön.

Jos niiden tuotos jää jälkeen jalostetuimmista eläimistä, pärjäävät ne vähemmällä ja ovat sopeutuneita täkäläisiin oloihin, vastustuskykyisiä taudeille ja usein hedelmällisiä. Niissä on myös markkinallista potentiaalia.

Suomenhevonen todistaa nousun mahdollisuutta. Vanhan maatiaiskannan pohjalta jalostettuja suomenhevosia on kolmannes koko hevoskannasta. Samalla se todentaa uhkaa, sillä nykyjalostus kumartaa ravi- tai ratsuhevospuolelle.

Uusimmat

Fingerpori

comic