Pääkirjoitukset

Harrastuksen nälkä ei saa johtaa ähkyyn

Harrastuksia on valittavaksi asti. Arkistokuvassa Cinderella Karisukki tutustuttaa Kulttuuriyhdistys Kuvion tapahtumassa lapsia showtanssiin Humppilan Kirkonkulman koulun liikuntasalissa. Kuva: Tapio Tuomela
Harrastuksia on valittavaksi asti. Arkistokuvassa Cinderella Karisukki tutustuttaa Kulttuuriyhdistys Kuvion tapahtumassa lapsia showtanssiin Humppilan Kirkonkulman koulun liikuntasalissa. Kuva: Tapio Tuomela

Liian moni koululainen jää yksin. Opetus- ja kulttuuriministeriön kattava koululaiskysely paljastaa, että lapsilla ja nuorilla on harrastusten nälkä.

Mikä ikävintä, joka viidenneltä puuttuu koululaiskyselyn mukaan mieleinen harrastus ja heistä valtaosa sellaisen kuitenkin haluaisi.

Syitä lasten harrastamattomuuteen löytyy mm. harrastusmaksuista, pitkästä etäisyydestä koti- ja harjoituspaikan välillä ja siitä, ettei rohkene lähteä toimintaan ilman tuttua kaveria.

Koululaisia kiinnostavat kyselyn mukaan monet uudet harrastukset koulupäivän yhteydessä. Yli puolet haluaisi aloittaa jonkun uuden harrastuksen.

Usein on valinnan vaikeutta. Etukäteen ei kunnolla voi tietää, mikä kiinnostaa. Niinpä on tärkeää päästä syksyn harrastusviikolla vapaasti kokeilemaan eri harrastuksia.

Koululaiskysely pohjustaa harrastamisen Suomen mallia, jota hallitus ajaa eteenpäin. Kauniina tarkoituksena on mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä ja lisätä näin koululaisten hyvinvointia.

Harrastukset vahvistavat lasten ja nuorten sosiaalista yhteenkuuluvuutta. Mielekäs harrastus tuottaa iloa sekä onnistumisen elämyksiä ja vaikuttaa myönteisesti myös lasten oppimistuloksiin.

Valtiovallan kunnianhimoisena tavoitteena on juurruttaa Suomen malli pysyväksi toimintatavaksi kunnissa. Osa Suomen kunnista aloittaa harrastamisen Suomen mallin pilotoinnin jo ensi vuoden alussa erityisavustuksen turvin – tosin koronakriisin varjostamana. Seuraava haku koskee syksyllä alkavia harrastuksia.

Perheiden ajankäyttöä helpottaisi harrastusten siirtäminen illasta iltapäivään ja osaksi koulua. Lapsille kouluajasta ei kuitenkaan saisi tehdä liian pitkää ja raskasta.

Mallilla on hyvä tarkoitus, mutta isona haasteena ovat erinäiset käytännön järjestelyt.

Kaikkia harrastuksia ei koululla voi järjestää. Lisäksi valtaosa ohjaajista käy päivisin muissa töissä ja ehtii harrastuksen pariin vasta illansuussa.

Toivottavasti pilotointi hioo mallin mahdolliset valuvirheet.

Uusimmat

Fingerpori

comic