Pääkirjoitukset

Hinnat nousevat ja kuluttaja kyllä huomaa

Pankkien tarjoamia lyhennysvapaita kuukausia on käytetty ahkerasti. Enää ei kannattaisi, koska lainojen korot saattavat hyvinkin nousta aikaisemmin kuin on ennustettu.
Kotitaloudet ovat käyttäneet ahkerasti pankkien tarjoamia lyhennysvapaita. Kuva: Seppo Pessinen
Kotitaloudet ovat käyttäneet ahkerasti pankkien tarjoamia lyhennysvapaita. Kuva: Seppo Pessinen

Inflaatio heräsi henkiin, kun Tilastokeskus kertoi kuluttajahintojen nousseen huhtikuussa 2,1 prosenttia verrattuna vuoden 2020 huhtikuuhun. Maaliskuussa nousutahti oli ollut 1,3 prosenttia.

Huhtikuun nousu on korkein kuluttajahintojen vuosimuutos sitten vuoden 2015, joka on Tilastokeskuksen kuluttajahintaindeksin viitevuosi.

Inflaation kiihtyminen näkyy jokaisen kuluttajan kukkarossa. Suomessa erityisesti polttoaineissa on viime kevään jäljiltä ollut korotuspaineita.

Rapakon takaa voi jo tarkastella, miten meilläkin hinnat jossain vaiheessa kohoavat. Siellä muun muassa asunnon- ja autojenvaihto sekä rakennusbuumi ovat nostaneet hintoja jo huomattavasti Eurooppaa enemmän.

Euroopan keskuspankissa kilistellään inflaation nousulle. Se on merkki siitä, että talous elpyy.

EKP:n hintavakauden raja on kahden prosentin inflaatio. Jos hinnat kohoavat enemmän, pankilla on tarve jo nostaa korkoja.

Jo parikymmentä vuotta muun muassa lainojen korot ovat olleet olemattomat tai miinuksella.

Nykyiset asuntolainojen ottajat eivät edes muista aikaa, jolloin korot olivat korkealla. Se on aiheuttanut kuplan, vaikka talousviisaat ovatkin jo vuosia muistutelleet kuluttajia, että korkojen nousuun pitäisi varautua jo lainaa ottaessa. Toistaiseksi kuluttajat ovat viisveisanneet näistä huomautuksista.

Lainaraha on ollut halpaa eikä näköpiirissä ole ollut korkojen korotuspaineita.

Pankit ovat ahkerasti markkinoineet myös lyhennysvapaita maksukuukausia, joiden käyttäminen on räjähtänyt korona-aikana. Niitä on käytetty helpottamaan omaa taloutta epävarmassa koronapandemiassa.

Lyhennysvapaiden hakijoita oli niin paljon, että monessa pankissa asiakaspalvelut ruuhkautuivat ja päätöksiä sai odottaa pitkään.

Lapsiperheissä lyhennysvapaat ovat olleet myös suosittuja, koska lainavapaat kuukaudet ovat mahdollistaneet toisen vanhemman kotiin jäämisen.

Nyt olisi kuitenkin aika mieluummin käyttää rahaa kuin makuuttaa sitä tilillä. Vaikka sitten asuntolainan maksuun.

Uusimmat

Fingerpori

comic