Pääkirjoitukset

Historialliset vaalit tarvitsevat sinua

Hyvä sää ei saa olla este äänestämiselle. Antamalla äänesi osoitat kiinnostuksesi lähiasioiden hoitoon.
Kuva: Kuvakooste: Soile Toivonen / HäSa
Kuva: Kuvakooste: Soile Toivonen / HäSa

Pitkä kevät huipentuu vihdoin tänään kunnallisvaaleihin.

Korona lykkäsi vaalien järjestämisen huhtikuulta kesäkuulle.

Moni ehdokas on kokenut pitkän vaaliajan piinalliseksi ja turnausväsymystä on ilmassa.

Vaalikarnevaalihenki on jäänyt odottamaan turvallisempaa huomista, kun torikahvit ja -makkarat ovat vaihtuneet somepostailuun. Moni ehdokas onkin kipuillut, miten saa viestinsä potentiaaliselle äänestäjälle.

Osin ehdokkaat ovat siirtyneet ikiaikaisiin viestintätapohin ja jakaneet lentolehtisiään suoraan postilaatikoihin.

Kevät on ollut pitkä myös äänestäjille. Moni on jo turtunut loputtomalta tuntuvaan kampanjointiin.

Hyvääkin lykkääminen on tuonut, sillä tänä keväänä on ollut aikaa ja tilaa vaalikeskustelulle ja kunta-asioiden esiin nostamiseen.

Sääennustukset eivät ole luvanneet varsinaiselle vaalipäivälle hyvää.

Perinteisesti väki ei jaksa lähteä kukkapenkeistään ja mökeiltään vaaliuurnille, jos sää on liian hyvä. Nyt onkin näytön paikka, sillä Suomi on demokratian mallimaa.

Ennakkoäänestyksen perusteella tilanne vaikuttaa lupaavalta. Viikon normaalia pidempi ennakkoäänestysaika houkutteli ihmisiä uurnille. Äänestysaktiivisuus on ollut hieman parempi kuin neljä vuotta sitten.

Tähän vaikutti varmasti koronatilanne. Ennakkoäänestys on saatettu mieltää turvallisemmaksi äänestystavaksi kuin vaalipäivänä tapahtuva.

Koronaturvalliseen äänestämiseen on vaalipäivänäkin panostettu. Turvattomuuden tunne tai hyvä sää eivät saa olla syy nukkuvien puolueeseen liittymiseen. Äänensä voi antaa vaikka ulkona.

Tarvitsemme jokaisen äänen demokratian toteutumiseen. Äänestäminen on myös osoitus kiinnostuksesta yhteisiä asioita kohtaan.

Valtuustoissa päätetään kuntalaisia lähimpänä olevista asioista, kuten päiväkoti- ja kouluverkosta, vanhusten palveluista, kirjastoista, liikuntapaikoista ja kaavoituksesta.

Näissä kuntavaaleissa tehdään Suomen mittakaavassa myös historiaa. Nykymuodossaan kuntavaalit ovat viimeiset, koska seuraavalla kerralla sote-asiat eivät enää kuulu kunnan toiminta-alaan. Niistä päättävät maakunnat. Uudet vaalit ovatkin ihan pian.

Uusimmat

Fingerpori

comic