Pääkirjoitukset

Hotellit ja matkailuala ovat Suomessakin kovilla

Helsinki-Vantaalla on maaliskuusta lähtien ollut hiljaista. Matkustajamäärät ovat jääneet koronavirustilanteen vuoksi murto-osaan vuoden takaisesta. Kuva: Arttu Laitala
Helsinki-Vantaalla on maaliskuusta lähtien ollut hiljaista. Matkustajamäärät ovat jääneet koronavirustilanteen vuoksi murto-osaan vuoden takaisesta. Kuva: Arttu Laitala

Ei liene kovin suuri ihme, että Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan matkailuvuoden 2020 kesämatkailu keskittyi kotimaanmatkailuun, kun samaan aikaan lentokenttien ja satamien matkustajamäärät jäivät koronavirustilanteen vuoksi murto-osaan vuoden takaisesta.

Lentäen tehtyjä ulkomaanmatkoja oli touko-elokuussa 95 prosenttia vähemmän ja laivalla tehtyjä 70 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten.

Touko-elokuun aikana suomalaiset tekivät 9,7 miljoonaa yöpymisen sisältänyttä kotimaan vapaa-ajanmatkaa ja ulkomaille suuntautui ainoastaan 0,6 miljoonaa vapaa-ajanmatkaa.

Heinäkuu oli kotimaassa kesäkauden suosituin matkustuskuukausi. Silloin tehtiin 1,1 miljoonaa maksullisen majoituksen sisältänyttä matkaa ja 2,2 miljoonaa ilmaismajoitusmatkaa. Heinäkuussa tehdyistä maksullisen majoituksen sisältäneistä matkoista 12 prosenttia suuntautui Uudellemaalle ja 11 prosenttia Lappiin.

Juuri Lappi on nyt tiukassa puristuksessa. Ulkomailta ei tule tukea tänä vuonna, ja yritysten kassat alkavat olla koko lailla tyhjiä.

Moni yrittäjä elääkin Lapissa kädestä suuhun, eikä sekään ehkä riitä pitkään. Konkurssihuolet ovat varmasti myös Suomen hallituksen tiedossa, mutta epäselvää on, miten paljon tukea valtiolta on tulossa. Kaikkeen mahdolliseen raha ei kuitenkaan riitä.

Koronakesänä mökkilomailu oli todella kovassa suosiossa. Yöpymiset sekä omilla että vuokratuilla mökeillä lisääntyivät lähes puolitoistakertaisiksi verrattuna edellisvuoteen.

Hotellilomailu kotimaassa ei sen sijaan ollut niin suosittua, sillä hotelleissa vietetyistä kesäöistä suli pois noin kolmannes edelliskesään verrattuna.

Myös työmatkustus on jyrkässä alamäessä.

Vapaa-ajanmatkojen lisäksi kotimaassa tehtiin nimittäin ainoastaan puoli miljoonaa työ- ja kokousmatkaa. Työmatkat kotimaassa vähenivät jopa puoleen viime vuoden vastaavasta ajankohdasta.

Jostain syystä hotelleja kuitenkin edelleen suunnitellaan, erityisesti pääkaupunkiseudulle. Epävarmuus tulevasta on joka tapauksessa suurta.

Uusimmat

Fingerpori

comic