Pääkirjoitukset

Huippu-urheilu ja liikunta kulkevat eri teillä

Jan Vapaavuoren poliittisen uran käännekohtia oli, kun häntä ei valittu kokoomuksen puheenjohtajaksi Lahdessa vuoden 2014 puoluekokouksessa. Kuva: Juhani Salo
Jan Vapaavuoren poliittisen uran käännekohtia oli, kun häntä ei valittu kokoomuksen puheenjohtajaksi Lahdessa vuoden 2014 puoluekokouksessa. Kuva: Juhani Salo

Suomen olympiakomitean tehtävä on kaksijakoinen. Urheiluelämän keskeinen järjestö edistää maan menestystä huippu-urheilussa ja suomalaisten kunto- ja terveysliikuntaa. Olympiakomitean uuden puheenjohtajan Jan Vapaavuoren on tasapainoiltava niiden välillä.

Suomen kunnianhimoiset tavoiteasettelut olympialaisissa saattavat jäädä jopa toisarvoiseksi, kun paras urheilun voitto on jo siinä, että kisat pystytään järjestämään. Covid-19 jättää pysyvät jälkensä huippu-urheiluun ja myös tavallisten suomalaisten liikuntatottumuksiin.

Jan Vapaavuori on ilmoittanut keskeisimmäksi tehtäväkseen urheilun ja liikunnan rahoituksen turvaamisen.

Terveysliikunnan edistäminen on yhteinen ja kannatettava tavoite, johon on osoitettava riittävästi myös julkista rahoitusta. Sen sijaan on edelleen kysyttävä, mikä osuus ammattilaismaisen urheilun rahoituksesta kuuluu yhteiskunnalle?

Jos olympialaisista halutaan menestystä, on sen hakemiseen sitouduttava muidenkin kuin urheilijoiden, jotka panevat usein peliin koko elämänsä. Urheilijat jäävät edelleen liian usein tyhjän päälle ja yksin varsinkin uransa päättyessä.

Vapaavuorella on painoarvoa urheilun edunvalvojana, mutta samalla hänen poliittinen ja kulmikas persoonansa jakaa erittäin paljon mielipiteitä. Onko hänellä riittävää suomalaisen urheiluelämän kentän tuntemusta – ja tarvittavaa luottamusta? Onko hän valmis tulemaan alas urheilevien ja liikkuvien ihmisten pariin olympiakomitean norsunluutornista? Pitää olla.

Urheilussa on nostettu esille arkojakin eettisiä ja ihmisten ehdottomaan koskemattomuuteen liittyviä asioita, kun ahdistelua kokeneet ovat kertoneet karuja kokemuksiaan. Urheiluun liittyy liian usein vallan väärinkäyttöä. Sen kitkeminen kuuluu entistä selkeämmin myös maan korkeimmalle urheilujohdolle.

Myös yhdenvertaisuus kuuluu jo itsestäänselvyytenä urheiluun ja liikuntaan. Paraurheilua on viime vuosina nostettu esille sen ansaitsemalla tavalla. Työtä siinä riittää kuitenkin myös Suomen paralympiakomitean uudella hämeenlinnalaisella puheenjohtajalla Sari Rautiolla.

Uusimmat

Fingerpori

comic