Pääkirjoitukset

Hyvinvointialuevaalista ristiriitaisia odotuksia

Hyvinvointialueiden aluevaaleista voidaan puhua myös maakuntavaaleina.
Hyvinvointialueiden aluevaaleista voidaan puhua myös maakuntavaaleina.

Aluevaalien kampanjointi on alkamassa, vaikka vielä eivät ole uudet kunnanvaltuustot järjestäytyneet.

Uutukaiset aluevaalit odottavat jo 23. tammikuutta. Pelkona on kuntavaalien laimean äänestysaktiivisuuden jälkeen, innostuvatko ihmiset taas vaaliuurnille, kun aluevaltuustoista ei ole edes kokemusta.

Aluevaalit ovat kuitenkin hyvin merkitykselliset, sillä niissä valitaan uusien hyvinvointialueiden päättäjät.

Aluevaaleilla valittavaan aluevaltuustoon ei ole tulossa kiintiöitä erikokoisille kunnille, vaikka sellaisia oli pienemmissä kunnissa toivottu. Kyseessä on tavallinen suhteellisen vaalitavan listavaali.

Hämeenlinnan arvioidaan isolla äänestäjäjoukollaan vievän valtaosan Kanta-Hämeen aluevaltuustopaikoista. Seuraavaksi eniten paikkoja saanevat Riihimäki, Forssa ja Janakkala. Humppila ja Ypäjä saattavat jäädä kokonaan paitsi.

Jotta lounaisen Hämeen pienestä kunnasta halutaan läpi paikallisia ehdokkaita, täytyy kuntalaisten keskittää äänensä tietyille ehdokkaille.

Edustuksellisuuden toteutuminen on äänestäjistä kiinni. Todennäköistä on, että äänestäjät valitsevat aluevaaleissa ehdokkaansa enemmän kotipaikan kuin puolueen perusteella.

Jää nähtäväksi, syntyykö alueelle valitsijayhdistyksiä.

Perusteltua olisi painottaa kampanjoinnissa seudullista yhteistyötä hyvinvointikuntayhtymän alueella, jotta alueelta saataisiin läpi kelpo edustus.

Oma kysymyksensä on ehdokasasettelu. Puolueet haluavat piiritasolla kattavan ehdokaslistan parhaan vaalimenestyksen varmistamiseksi. Kuntatasolla on paineita keskittyä tiettyihin valovoimaisiin ehdokkaisiin.

Aluevaltuutetun roolissa ristiriitaa voi aiheuttaa se, että valtuutetun on määrä ajaa koko hyvinvointialueen etua eikä asuinkuntansa. Demokratian toteutumisen kannalta laaja edustus on aina parempi.

Aluevaaleihin kaivataan joka tapauksessa ehdokkaita, jotka ovat todella kiinnostuneita, sitoutuneita ja osaavia luottamushenkilöitä hoitamaan uuden hyvinvointialueen asioita: yhteistä sosiaali- ja terveydenhoitoa sekä pelastustointa vuodesta 2023 alkaen.

Sosiaali- ja terveydenhoito ja pelastustoimi lukeutuvat pitkälti ihmisten tarvitsemiin lähipalveluihin.

Uusimmat

Fingerpori

comic