Pääkirjoitukset

Ilmastopaketti mittaa EU:n yhteistä tahtoa

Edessä on muutosten vuosikymmeniä, jotta EU voi tavoitteensa mukaan olla hiilineutraali vuonna 2050. Linjausten julkistaminen on vasta lähtölaukaus sille, että toimista tulee totta.
Euroopan komission puheenjohtaja Ursula Gertrud von der Leyen kertoi ilmastopaketista keskiviikon tiedotustilaisuudessa. Kuva: epa09343983
Euroopan komission puheenjohtaja Ursula Gertrud von der Leyen kertoi ilmastopaketista keskiviikon tiedotustilaisuudessa. Kuva: epa09343983

Euroopan komissio julkisti keskiviikkona ilmastopaketiksi kutsutun toimenpideohjelman, jota seuraamalla Euroopan unionin on tarkoitus kulkea kohti kunnianhimoisia, EU-maiden yhdessä päättämiä ilmastotavoitteita.

Paketti on kokonaisuudessaan luettavissa Euroopan komission verkkosivuilla.

Jäsenmaat ovat linjanneet, että kuluvan vuosikymmenen loppuun mennessä EU-alueen päästöjä täytyy vähentää 55 prosenttia vuoden 1990 tasosta ja että vuoteen 2050 mennessä EU on hiilineutraali.

Tavoitteet ovat suuria, joten niin ovat toimenpiteetkin. Ne koskevat EU:ssa kaikkia maita tai kansalaisia.

Suomessa on oltu huolissaan muun muassa ilmastopaketin vaikutuksesta laivarahtiin, sillä pohjoisessa meriväylät on pidettävä auki vientiä varten talvellakin ja jäävahvistetut alukset tuottavat myös enemmän päästöjä.

Pitkien välimatkojen maassa mietityttävät myös tieliikenteen päästökaupan vaikutukset liikkumisen hintaan tulevaisuudessa. Autokannalle asettaa oman haasteensa se, että ilmastopaketin linjauksen mukaan vuodesta 2035 alkaen kaikkien EU:ssa rekisteröitävien uusien autojen tulee olla päästöttömiä.

Suomessa kiinnostavat erityisesti myös metsät. Jo etukäteen paljon puhuttanut ja hallituksen sisälläkin polemiikkia aiheuttanut EU:n metsästrategian päivitys julkaistaan torstaina.

Myös keskiviikon tiedotustilaisuudessa metsät olivat esillä. Puolalaisen maatalouskomissaari Janusz Wojciechowskin mukaan komissio painottaa metsien monia ulottuvuuksia, johon kuuluvat luonnonsuojelun lisäksi myös taloudelliset ja sosiaaliset näkökulmat.

Lausahdus on ympäripyöreä, mutta se rauhoittanee ainakin heitä, jotka pelkäävät EU:n pyrkivän täyskäännökseen suomalaisessa metsänhoidossa.

Paketin julkistaminen on vasta lähtölaukaus sille, että toimista tulee totta. Jäsenmaiden sekä EU-parlamentin neuvotteluista odotetaan pitkiä.

Ilmastonmuutos on ollut jo pitkään politiikkojen ja kansalaisten puheissa, mutta nyt on tekojen aika. Nyt mitataan Euroopan yhteistä tahtoa.

Uusimmat

Fingerpori

comic