Pääkirjoitukset

Influenssarokotus on nyt tärkeämpi kuin koskaan

Rokotus on tehokkain keino torjua influenssaa. Joukkorokotuksia ei tänä vuonna järjestetä, vaan rokotukseen pitää aika pitää varata. Kuva: Lassi Puhtimäki
Suuren kysynnän vuoksi influenssarokotteiden pelätään loppuvan Kanta-Hämeessä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Influenssarokotuksen ottaminen on nyt erityisen tärkeää – ei vain oman terveyden, vaan ihan kaikkien terveyden ja myös terveydenhuollon kantokyvyn vuoksi.

Riskiryhmien influenssarokotukset ovat alkaneet tai alkamassa terveyskeskuksissa. Vastuu kuuluu kaikille, ja samalla todellisuudelle vieras rokotevastaisuus saa tukahtua sauhuunsa.

Rokotuksissa on yksi iso muutos aikaisempiin verrattuna: massarokotuksia ei ole, vaan piikin saa ajanvarauksella.

Nyt on aika varata oma aika, joko omalta terveysasemalta, työterveydestä, tai kuka mitäkin terveyspalvelua käyttää. Pääasia on, että mahdollisimman moni on samalla yhteisellä asialla. Tavoite on sellainen, ettei rokotetta jää ainakaan yli eli jää käyttämättä.

Rokotus kannattaa ehdottomasti ottaa myös muiden kuin ikäihmisten ja riskiryhmien, koska tässäkin sairaudessa sen todennäköisimpiä levittäjiä ovat aktiivista elämää elävät ihmiset.

Influenssa on näennäisestä tavanomaisuudestaan huolimatta erittäin hankala sairaus, johon vuosittain kuolee Suomessakin jopa satoja ihmisiä.

Influenssakuolleisuus on vaihdellut Suomessa huomattavasti. Tilastokeskus on huomauttanut, että influenssa on usein myös niin sanottu myötävaikuttava kuolinsyy (Tilastokeskus 28.2.2020).

Vähimmillään influenssaan on kuollut vuodessa joitakin kymmeniä ja esimerkiksi vuonna 2018 kuolleiden määrä oli yli 400.

Jokainen influenssan sairastunut hyvävoimainen ja perustervekin tietää, että sairaus kannattaa välttää, jos sen vain on vältettävissä.

Covid-19-pandemian hidastustoimet ovat kautta maailman jarruttaneet myös influenssaa. THL:n tietojen mukaan influenssakausi ei ole vielä alkanut myöskään muualla maailmassa.

Influenssa tarttuu koronan lailla pisaratartuntana. Kun käytössä ovat jo koronan vuoksi hygienia, tilanteen vaatiessa maskit ja turvavälit, ne suojaavat myös influenssalta.

Kun suomalaisten rokotussuoja saadaan arsenaalin jatkeeksi mahdollisimman kattavaksi, on influenssa hyvin torjuttavissa.

Uusimmat

Fingerpori

comic