Pääkirjoitukset

Jätehuollosta kehittyi ympäristöliiketoimintaa

Kiimassuon jätehuoltoalue toimintoineen on parinkymmenen vuoden aikana kasvanut selvästi. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kiimassuon jätehuoltoalue toimintoineen on parinkymmenen vuoden aikana kasvanut selvästi. Kuva: Lassi Puhtimäki

Jätehuolto on ollut Suomessa neljännesvuosisadan ajan suurien muutosten kourissa, joista valtaosa on perua EU-direktiiveistä.

25 vuotta sitten sai alkunsa myös Loimi-Hämeen Jätehuolto oy, joka polkaisi käyntiin silloin Suomen nykyaikaisimman jätehuoltoalueen rakentamisen Forssaan. Yhtiön taustalla on nykyisin 16 kuntaa, perinteisestä Lounais-Hämeestä ja Loimaan seudusta aina Euraan ja Sastamalaan saakka.

Alueellinen jätehuoltoyhtiö on panostanut alusta asti voimakkaasti jätteiden hyötykäyttöön. Kiimassuon jätehuoltoalue on terävöittänyt kansainvälistä profiiliaan nimellä Envitech Area.

Voimakkaiden kasvun vuosien jälkeen kehitys on keskittynyt ympäristöliiketoimintaan, kiertotalouteen.

Jätteistä on tänä aikana tullut kannattavaa liiketoimintaa. LHJ Group käsittelee nykyisin puoli miljoonaa tonnia jätemateriaalia sekä Suomessa että Itämeren alueella.

Isoja muutoksia on edelleen edessä. Eduskunta on loppuvuonna ottamassa käsittelyynsä jätelain uudistuksen, joka EU-direktiivien ohjaamana kiristää entisestään yhdyskuntajätteen kierrätysastetta.

Kunnianhimoisten tavoitteiden saavuttaminen on Suomessa työlästä, mutta suunta on oikea.

Jätteenpolton sijaan pitää lisätä materiaalikierrätykseen päätyvän jätteen osuutta, jotta EU:n kierrätystavoitteet olisi mahdollista tavoittaa.

Olennainen muutos laissa on, että kaupunkialueella vähintään viiden asunnon kiinteistön on järjestettävä jatkossa kuitu-, lasi-, metalli-, ja muovipakkausjätteen keräys. Raja on tähän asti ollut yli 20 asunnon kiinteistöissä.

Kuntalaisten tehtävä on huolehtia jätteiden lajittelusta, joka koituu ympäristön ja ilmaston parhaaksi. Kuntalaisen on vastaavasti saatava luottaa siihen, että saa toimivan palvelun järkevällä hinnalla.

Kipupisteenä Suomessa on ollut vanha kiinteistökohtainen jätteenkuljetus, joka on vaihtumassa lain myötä alueperusteiseksi.

Pelkona on, että kunnan tai kunnallisen jätehuoltoyhtiön mestaroimassa kilpailutuksessa paikalliset kuljetusyrittäjät jäävät isojen jalkoihin. Ei tosin ole järkeä siinäkään, että samalla alueella käy peräkkäin muutama eri yrityksen jäteauto.

Ratkaisun avain on kilpailutettavan alueen järkevä koko.

Uusimmat

Fingerpori

comic