Pääkirjoitukset

Jihadistiterroristien sodanjulistus muutti pysyvästi maailmanpolitiikkaa

Isku Yhdysvaltojen sydämeen. Lentokoneiden kaappauksilla kaksikymmentä vuotta sitten oli kauaskantoiset seuraukset. Kuva: epa09444696
Isku Yhdysvaltojen sydämeen. Lentokoneiden kaappauksilla kaksikymmentä vuotta sitten oli kauaskantoiset seuraukset. Kuva: epa09444696

Harva osasi ennustaa 11.9.2001, millaisia kauaskantoisia ja syvällisiäkin maailmanpoliittisia muutoksia New Yorkiin tehdyllä jihadistisella terrori-iskulla olisi. Valtavien kaksoistornien sortumiseen johtanut tapahtumasarja sai aikaan sotia, lennokki-iskuja, valtioiden romahtamisia ja käsittämättömän määrän uhreja sekä kärsimystä.

Matkan varrelle on osunut myös suoranaista valehtelua esimerkiksi Irakin aseista, kidutusta, tietourkintaa ja salaisia vankiloita.

Iskut Yhdysvaltojen sydämeen yllättivät amerikkalaiset heidän omalla maaperällään. Tyrmistyneen kansakunnan vastaus on ollut pitkäkestoinen ja raju.

Samaan aikaan on perusteltua kysyä, mikä oikeastaan on muuttunut, siis esimerkiksi jokaisen elämään vaikuttavien lentomatkustamisen tai muiden turvallisuusasioiden lisäksi.

Toivottavasti monikin asia, vaikka Taleban on jälleen Afganistanin käsissä, eikä vakavan jihadistisen terrorin uhka ole kadonnut minnekään.

Kahdenkymmenen vuoden takaisten iskujen jälkeen on valitettavasti nähty lukemattomia ääri-islamististen solujen iskuja, ei tosin mitään samanveroista kuin New Yorkissa, ja hyvä niin. Läntisillä viranomaisilla ja tiedustelupalveluilla on nyt aivan erilaiset valmiudet ja yhteistyömuodot varautua uhkiin.

Länsimaista elämäntapaa halveksiva uskonnollinen ääriliike on myös tiivistänyt länsimaiden keskinäisiä välejä – vaikka aina ei ole siltä vaikuttanut.

Esimerkiksi presidentti Donald Trumpin aikakaudella Yhdysvallat, sotilaallinen ja taloudellinen supervalta, otti askeleita poispäin läntisistä liittolaisistaan. Trumpin nelivuotiskauden jälkeen Yhdysvaltojen asento on muuttunut hieman, ja nyt kansainvälisellä yhteistyöllä on jälleen arvonsa.

9/11-iskujenkin takana ollut Osama bin Laden onnistui piileskelemään lähes vuosikymmenen, mutta lopulta hänetkin löydettiin ja ammuttiin.

Bin Ladenin terrori­tekojen välilliset vaikutukset ovat kuitenkin olleet merkitykseltään isompia kuin niiden suorat seuraukset – tietenkään väheksymättä iskujen uhreja ja omaisten tuskaa. Siksi myös terrorismin kasvualustan kitkemiseen pitää panostaa, ei pelkästään luoteihin ja lennokkeihin.

Uusimmat

Fingerpori

comic