Pääkirjoitukset

Jo oli aikakin sähköisille osakekirjoille, mutta iso prosessi on vasta alkutekijöissään

Huoneistotietojärjestelmän käyttöönoton myötä asuntokauppojen yhteydessä omistajaselvitykset hoitaa jatkossa Maanmittauslaitos. Kuvituskuva myynnissä olevan asunnon yksityisnäytöltä. Kuva: Antti Aimo-Koivisto

Suomalaisten merkittävin omaisuus on kiinni asunnoissa. Papereista arvokkain, asunto-osakekirja, lepää yleensä pankin kassakaapissa tai muussa turvallisessa paikassa.

Kyseessä on yhä edelleen nimenomaan paperi, sillä noin 1,5 miljoonan suomalaisen osakekirjan muuttaminen sähköiseksi on vasta alkutekijöissään: tähän mennessä huoneistotietojärjestelmään on liittynyt Suomen 90 000 taloyhtiöstä vasta noin 10 000.

Järjestelmää hallinnoivan Maanmittauslaitoksen mukaan isännöitsijöitä on pohdituttanut eniten tietoturva, mutta sen pitäisi uudistuksessa parantua, kun riski paperisten osakekirjojen katoamisesta tai tuhoutumisesta jää pois. Järjestelmän turvallisuustaso on korotettu: Maanmittauslaitoksen mukaan järjestelmän verkko-, palvelin- ja laiteympäristöt on kahdennettu, häiriötilanteita varten harjoitellaan säännöllisesti ja järjestelmälle on tehty häiriötilanteita varten toipumissuunnitelma. Tietoturvallisuutta testataan säännöllisesti.

Huoneistotietojärjestelmän käyttöönotto vähentää isännöitsijöiden työmäärää. Esimerkiksi asuntokauppojen yhteydessä omistajaselvitykset hoitaa jatkossa Maanmittauslaitos. Isännöitsijöiltä jää pois myös asunnon ostajien varainsiirtoverojen valvonta.

Sähköisen järjestelmän myötä taloyhtiöt ja isännöinti tulevat tälle vuosikymmenelle. Voisi sanoa, että jo oli aikakin.

Asunnon hankinta on ihmiselämän suurimpia taloudellisia päätöksiä, jossa jo itsestään riittää pään raapimista. Sen vuoksi varsinaisen teknisen prosessin tulisi olla mahdollisimman sujuva ja luotettava. Sähköinen asiointi ja asiakirjat ovat nykypäivää ja niin arkisen asian kuin asumisen on ehdottomasti oltava siinä mukana.

Sähköinen järjestelmä ei kuitenkaan putoa asukkaille kuin Manulle illallinen, sillä myös osakkeenomistajien on tehtävä osansa: kun taloyhtiön osakeluettelo on siirretty Maanmittauslaitokselle, osakkaiden tulee hakea omistuksensa rekisteröintiä sähköiseen muotoon ja toimittaa paperinen osakekirja mitätöitäväksi Maanmittauslaitokselle.

Omistusten kirjaamisessa oli aiemmin ruuhkaa, minkä vuoksi varmistus omistusten rekisteröinnistä kesti. Nyt Maanmittauslaitos kertoo saaneensa lyhennettyä kirjaamisajat noin viikkoon.

Taloyhtiöiden ja isännöitsijöiden on hyvällä tiedotuksella tehtävä prosessi osakkaille mahdollisimman selväksi, ettei tämä vaihe viivästytä liikaa huoneistotietojärjestelmän käyttöönottoa. Vaikka tekniikka takkuaa aina ajoittain, tässäkin asiassa suurin jarru on inhimillinen tekijä eli ihminen.

Uusimmat

Fingerpori

comic