Pääkirjoitukset

Joe Biden paikkaa aluksi vain pahimpia haavoja

Virkavalansa vannonut Yhdysvaltain presidentti Joe Biden yhdessä puolisonsa Jill Bidenin kanssa keskiviikkona Washingtonissa. Kuva: epa08952631
Virkavalansa vannonut Yhdysvaltain presidentti Joe Biden yhdessä puolisonsa Jill Bidenin kanssa keskiviikkona Washingtonissa. Kuva: epa08952631

Amerikan Yhdysvaltain järjestyksessään 46. presidentti Joe Biden, 78, astui keskiviikkona virkaansa maailman mahtavimmassa ja turvatuimmassa mediatapahtumassa.

Kun juhlallisuudet ovat ohi, presidentti esikuntineen käy käsiksi alkamassa olevaan jättiurakkaan. Siinä Bidenia auttaa hänen poliittinen kokemuksensa. Hänellä on kongressin molempien kamarien eli sekä senaatin että edustajainhuoneen demokraattienemmistön turvin myös käytännön mahdollisuus ajaa uudistuksiaan. Ongelmia ei kuitenkaan puutu.

Amerikkalaisten ristiriidat ovat syviä, syvempiä kuin koskaan sitten 1960-luvun kansalaisoikeustaistelun. Tuolloin lopulta aika ja myös suru – hyvin traagiset tapahtumat – John F. Kennedyn salamurhasta alkaen yhdistivät kansakuntaa, jonka silloinkin hiljainen enemmistö oli vihanlietsonnan sivustaseuraajia.

Joe Bidenin ehdottomasti tärkein ja samalla vaikein tehtävä on yhdistää amerikkalaisia ja saada sitä kautta heidän tukensa aikaisempaa edistyksellisemmälle politiikalle. Keskiviikkoinen tunteellinen vetoomus oli ensi askel pitkällä tiellä.

Ensin Bidenin on paikattava kansakunnan pahimpia haavoja, mikä on äärimmäisen tärkeää myös Yhdysvaltain ulkopuolella. Maailman mahtavimman politiikalla on globaalissa maailmassa edelleen iso merkitys.

Käytännössä tämä kaikki tarkoittaa isoa käännöstä Donald Trumpin aikakauteen.

Aivan ensimmäiseksi Bidenin on ollut määrä allekirjoittaa vino pino presidentin asetuksia, joilla Yhdysvallat muun muassa vihdoin siirtyy edes jotenkuten ajan tasalle ihmiskuntaa riivaavaan pandemian torjunnassa.

Ilmastonmuutoksen torjunta, maailmankauppa ja koko sopimusperusteinen maailmanjärjestys – ja mahdollisesti myös turvallisuus tulevat uuteen, isojen toiveiden mukaan vähintäänkin ennustettavampaan vaiheeseen, joka on hyödyksi myös Euroopalle ja Suomelle.

Trumpin kauden vastuuton covid-19-taudin vähättely on vihdoin ohi. Voidaan valitettavasti sanoa: aivan liian myöhään. Jo Yhdysvaltain tämänhetkinen yli 400 000 kuolonuhria on niin valtava määrä, että se jää murheen lukuna historiaan, eikä pandemia ole ohi.

Uusimmat

Fingerpori

comic