Pääkirjoitukset

Jos ei suosituksilla, niin sitten rajummilla toimilla

Helsingissä osa ihmisistä käyttää julkisissa sisätiloissa maskia, mutta osa on viis veisannut suosituksista. Nyt suosituksia joudutaan vaihtamaan määräyksiksi. Kuva: Arttu Laitala
Helsingissä osa ihmisistä käyttää julkisissa sisätiloissa maskia, mutta osa on viis veisannut suosituksista. Nyt suosituksia joudutaan vaihtamaan määräyksiksi. Kuva: Arttu Laitala

Niinhän siinä sitten kävi, kuten vähän pelättiin. Jos ihmiset eivät ota neuvoista vaarin, eivätkä käyttäydy suositusten mukaan, vaan naureskelevat maskeille ja kokoontuvat kuten ennenkin, koronatartuntojen määrä kasvaa ja lopulta viranomaiset puuttuvat peliin.

Uudenmaan ja etenkin pääkaupunkiseudun koronatilannetta on seurattu huolestuneina jo muutaman viikon ajan, ja perjantaina pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä kertoi maakunnan uusista rajoituksista, suosituksista ja muista toimista.

Rajoituksilla pyritään epidemian nopeaan taittumiseen ja siihen, ettei epidemia kiihdy entisestään ja rajoitukset kiristy juuri ennen joulua. Juuri nyt on skarppaamisen paikka, pormestari Jan Vapaavuori evästi uusmaalaisia.

Toimenpidelista on kohtalaisen raju. Esimerkiksi sisätiloissa pääkaupunkiseudulla järjestettävien yleisötilaisuuksien enimmäishenkilömäärä rajoitetaan 20 henkeen ensi maanantaista alkaen kolmeksi viikoksi. Kyseessä on määräys, eikä pelkkä suositus, joten muun muassa teatterit menevät kiinni, konsertteja ei järjestetä, HIFK:n kotipelit siirtyvät ja KHL-seura Jokerit pelaa tyhjille katsomoille.

Lisäksi Uudenmaan kaupunkien hallinnoimissa sisätiloissa tapahtuva yli 20-vuotiaiden joukkue- ja kontaktilajien harrastustoiminta keskeytetään kolmeksi viikoksi. Aikuisten harrastusjoukkueiden välisiä otteluita, kilpailuita tai alueellista sarjatoimintaa ei järjestetä samana ajanjaksona.

Kaikki toimenpiteet tähtäävät siihen, ettei koronaepidemia karkaisi käsistä ja ettei terveydenhuollon kapasiteetin ylärajoja jouduttaisi edes testaamaan.

Lupaavista uutisista huolimatta Suomella on kuitenkin vielä pitkä matka siihen, että toimivaa rokotetta saataisiin maahan tarpeeksi, se jaeltaisiin ripeästi ja sitten vielä itse rokotukset järjestettäisiin kattavasti. Esimerkiksi lääkeyhtiö Orionin toimitusjohtaja Timo Lappalainen uskoo, että tulemme elämään koronan kanssa tavalla tai toisella vuoden 2022 loppuun asti (TalSa 19.11).

Joten tarve skarppaamiseen jatkuu ja jatkuu vaan. Muuten kaatuu sekä terveyspuoli että Suomen talous.

Uusimmat

Fingerpori

comic