Pääkirjoitukset

Joukkuepelaajalle pesti politiikan aloitusviisikkoon

Kansanedustaja Jussi Saramo nousi opetusministeriksi. Datanomin töitä hän ei ole tehnyt. Kuva: Arttu Laitala
Kansanedustaja Jussi Saramo nousi opetusministeriksi. Datanomin töitä hän ei ole tehnyt. Kuva: Arttu Laitala

Hallituksen opetusministeriksi vaihtui torstaina vielä varsin tuntematon Jussi Saramo, kun esikoistaan odottava Li Andersson vaihtoi vapaalle.

Li Andersson on iloisen tapahtuman johdosta onnensa ja vapaansa ansainnut. Hän pyrkii kuntavaalikeväänä hoitamaan osan vasemmistoliiton puheenjohtajan tehtävistään, koska on puolueensa valovoimaisin kasvo.

Andersson joutui itse asiassa eroamaan ministerin tehtävästä vanhempainvapaan ajaksi. Ministerillä ei ole lain mukaan mahdollisuutta saada tilapäistä vapautusta tehtävästään äitiyden tai isyyden vuoksi.

Jussi Saramolle ministeriys on pätkäpesti, sillä Andersson on palaamassa takaisin hallituksen riveihin jo puolen vuoden päästä kesällä. Saramosta tulee väliaikaisesti viisikon eli hallitusjohdon jäsen.

Epätavanomaista ministeripestissä on se, että nelikymppinen Saramo on vasta ensimmäisen kauden kansanedustaja. Hän on kuitenkin puolueensa 1. varapuheenjohtaja.

Datanomina Saramo eroaa lisäksi monista koulutetummista ministerikollegoistaan.

Tavallinen toisen asteen ammatillinen perustutkinto on herättänyt myös arvostelua, kun opetusministeriön johtoon astuu yleispoliitikko, jolla ei ole erityistä asiantuntemusta.

Todettakoon, että ammattikoulutasolta on ennenkin ponnistanut ministereitä. Mikään tutkinto ei ministeriksi pätevöitä. Ministerin tehtävä on johtaa asiantuntijoihin nojautuen.

Saramo on marinoitunut vasemmistoliittolaiseen politiikan tekoon työskenneltyään ministerin erityisavustajana opetus- ja kulttuuriministeriössä, vasemmistoliiton poliittisena sihteerinä, vasemmistonuorten puheenjohtajana ja europarlamentaarikon avustajana sekä vähävaraisten lomajärjestön toiminnanjohtajana.

Jussi Saramo saa puolen vuoden kiireisestä ministeripestistä ainakin näkyvyyttä ja nostetta poliittiselle uralleen. Uusia avauksia hänen ei juuri tarvitse tehdä, sillä kaitsemista ministeriön hankkeissa riittää.

Saramolla ei ole mitään tarvetta tehdä pesäeroa Anderssonin linjaan opetusministerinä. Salibandyvalmentajana hän lukeutuu joukkuepelaajaksi.

Uusimmat

Fingerpori

comic