Pääkirjoitukset

Juhannusliikenteessä on aivan turha hoppuilla

Sateisiin juhannuksiin on totuttu, mutta tällä kertaa tiedossa on poutaisempaa säätä. Tuttuun tapaan tiedossa lienee myös ruuhkia vilkkaimmilla tieosuuksilla. Kuva: Marita Waenerberg
Sateisiin juhannuksiin on totuttu, mutta tällä kertaa tiedossa on poutaisempaa säätä. Tuttuun tapaan tiedossa lienee myös ruuhkia vilkkaimmilla tieosuuksilla. Kuva: Marita Waenerberg

Juhannus saa ihmiset näinä päivinä liikkeelle. Jonoja voi olla taas tiedossa, kun ihmiset suuntaavat kohti mökkejään.

Fintrafficin tieliikennekeskuksesta arvioidaan, että juhannusliikenne on vilkkaimmillaan torstaina. Myös juhannusaattona perjantaina ainakin aamupäivästä liikennettä on normaalia enemmän.

Ennustetut pahimmat ruuhkapaikat kiertävät Lounais-Hämeen, mutta autokuntia seudulla silti riittää, kun suuntana on oma, sukulaisten tai tuttujen mökkiranta. Vilkkainta paluuliikennettä odotetaan todennäköisesti sunnuntaille.

Ruuhkasumppuja voi koettaa välttää vanhoilla nikseillä eli lähtemällä mahdollisuuksien mukaan joko hieman matkustajapiikkiä aikaisemmin tai myöhemmin. Kaikille tämä ei tietenkään ole mahdollista, joten jonottamiseen on syytä varautua ja asennoitua jo ennakolta.

Juhannusliikenteessä maltti on valttia, sillä kaikille tärkeintä on päästä perille määränpäähän viettämään odotettua kesän juhlaa. Ohitukset ja muut riskit ruuhkissa paitsi vaarantavat oman sekä muiden turvallisuuden, harvoin myöskään nopeuttavat käytännössä matkantekoa. Ne aiheuttavat vain turhaa jojoliikettä jonoihin ja kuljettajien otsasuonten pullistumista rattien takana.

Tien päällä kannattaakin pitää järki päässä ja myös tunteet jäässä. Hellesäätä on tiedossa muutenkin, joten itseään ei kannata kuumentaa ylimääräisellä rattiraivolla.

Jokainen kuljettaja voi omalla toiminnallaan vaikuttaa siihen, että juhannusliikenteen osalta ei tarvitse lukea ikäviä uutisia eivätkä tilastot synkkene.

Alkukesä on nimittäin ollut tieliikenteessä viimevuotista synkempi, mitä tulee menehtyneiden määrään.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan toukokuussa tieliikenneonnettomuuksissa kuoli 21 ja loukkaantui 274 ihmistä. Kuolleita oli kahdeksan enemmän kuin vuoden 2020 toukokuussa. Loukkaantuneita oli onneksi 32 vähemmän verrattuna vuoden takaiseen.

Perinteisesti juuri kesäkuukaudet ovat tuoneet tähän tilastoon ikäviä piikkejä, kun katsotaan vuositasolla. Toivottavasti nyt siihen tulisi myönteinen poikkeus, koska liian kiire ei ole kenelläkään. Juhannus ja loma odottavat kyllä perillä.

Uusimmat

Fingerpori

comic