Pääkirjoitukset

Kansallispuistoretkeily törmää parkkiongelmaan

Somerontiellä on ahdasta Torronsuon kansallispuiston kohdalla. Kuva: Lassi Puhtimäki
Somerontiellä on ahdasta Torronsuon kansallispuiston kohdalla. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kansallispuistojen kävijämäärät ovat olleet kasvusuunnassa. Todelliseen suursuosioon luontokohteet ovat nousseet tänä vuonna koronakriisin siivittämänä.

Suosiota on riittänyt niin, ettei epäkohdilta kuten luontokohteiden roskaantumiselta ole valitettavasti vältytty.

Toinen piirre on ollut kansallispuistojen parkkipaikkojen täyttyminen pääkaupunkiseudun Nuuksion ja Sipoonkorven tapaan.

Tammelan kahteen kansallispuistoon, Torronsuolle ja Liesjärvelle, on moneen kaukaiseen luontokohteeseen verrattuna helppoa ja sujuvaa ajaa, mutta se tarkoittaa myös kasvavaa ajoneuvoliikennettä.

Etenkin Torronsuon kansallispuiston heikkoutena on ollut parkkipaikkojen rajallinen määrä sen ainoassa parkkipaikassa Kiljamossa Somerontien varressa, mikä on näkynyt paitsi kesäsesonkina myös talvihangilla.

Metsähallituksen luontopalvelut laajensi keväällä Kiljamon parkkipaikkaa, mutta tilanvähyyden vuoksi laajennus jäi varsin kosmeettiseksi.

Seurauksena on nyt ollut viikonvaihteisin kymmenien autojen väärinpysäköintiä Somerontien varressa, kun itse parkkipaikka on täpötäysi.

Hankaluutena on Somerontien kapeus. Torronsuon kohdalla on sulkuviivoitus, mutta autoja ei paikalla pysty pysäköimään kokonaan pientareen puolelle. Liikenneturvallisuus on täten kyseenalaista.

Paikoitustungos on sinänsä positiivinen ongelma, mutta se huutaa pikaista ratkaisua. On huolehdittava, ettei paikoituksesta tule kynnystä elähdyttävään luonnossa liikkumiseen.

Kansallispuiston kävijöille on järjestettävä lisää kunnollista parkkitilaa. Kun Kiljamoon ei mahdu, mahdollisesti uusi parkkipaikka voisi järjestyä läheltä Äijänsuontien varresta tai Torron kylältä. Optimaalisinta olisi löytää parkkipaikaksi sopiva alue kakkostien tuntumasta, Torronsuon itäpäästä, jolloin Torronsuon reiteille avautuisi uusi ruuhkia purkava lähtöpaikka.

Alueen maanomistajilla on nyt otollinen tilanne astua esiin ja tarjota ratkaisua.

Torronsuon ja Liesjärven kansallispuistojen kasvava kävijävirta avaa mahdollisuuden myös kausiluonteiselle kioskitoiminnalle, jota kohteissa on osaltaan kaivattu.

Tärkeintä on silti luonnosta ammennettava hyvinvointi ja virkistäytyminen.

Uusimmat

Fingerpori

comic