Pääkirjoitukset

Kanta-Häme lähtee takamatkalta soteen

Uudet hyvinvointialueet ottavat kunnilta ja kuntayhtymiltä vastuun sote-palvelujen järjestämisestä 1.1.2023. KUVA: Lassi Puhtimäki / FL arkisto Kuva: Lassi Puhtimäki
Uudet hyvinvointialueet ottavat kunnilta ja kuntayhtymiltä vastuun sote-palvelujen järjestämisestä 1.1.2023. KUVA: Lassi Puhtimäki / FL arkisto Kuva: Lassi Puhtimäki

Kanta-Hämeen hyvinvointialue perustettiin heinäkuun alussa, kuten 20 muutakin hyvinvointialuetta ympäri Suomen. Vihdoinkin otettiin käytännön askel eteenpäin 15 vuotta haudotussa sote-uudistuksessa.

Nyt muutosta tehdään kovalla kiireellä, sillä uudet hyvinvointialueet ottavat kunnilta ja kuntayhtymiltä vastuun sote-palvelujen järjestämisestä 1.1.2023. Aikaa tehdä muutokset on vain 1,5 vuotta.

Kanta-Häme lähtee moneen muuhun maakuntaan verrattuna takamatkalta, sillä täällä ei ole saatu aikaan maakunnallista sote-kuntayhtymää, vaikka sitä jossain vaiheessa tosissaan yritettiin. Esimerkiksi Päijät-Hämeessä sellainen on jo.

Kanta-Hämeen ongelmana on ollut kolminapaisuus. Kaupunkiseudut ovat ainakin jossain määrin vetäneet kotiin päin ja ovat epäröineet lähteä mukaan laajempaan yhteistyöhön. Nyt palvelut pitäisi nopealla aikataululla siirtää yhteisen hyvinvointialueen eli maakunnan harteille.

Ihan nollasta Kanta-Hämeessäkään ei lähdetä, onhan täällä valmisteltu milloin minkäkin hallituksen sote-yritelmiä. Viimeksi työtä teki Oma Häme -organisaatio varsin pitkälle.

Tämän viikon alussa työtä vetämään valittiin Kanta-Hämeessä muutosjohtajana tuttu mies, Hämeenlinnan sote-johtaja Jukka Lindberg.

Maakunnan kolminapaisuus ei poistu mihinkään. Hyvinvointialueen toimintaa valmistelevassa väliaikaisessa valmistelutoimielimessä (Vate) on edustus kaikista maakunnan kunnista, alan kuntayhtymistä sekä pelastuslaitokselta. Pienilläkin kunnilla on siellä ääni.

Ensi tammikuussa valitaan vaaleilla aluevaltuusto, joka aloittaa toimintansa maaliskuun alussa 2022. Se jatkaa valmistelua. Näillä näkymin sinne ei tule mitään kiintiöitä erikokoisille kunnille. Ainoastaan ehdokkaiden saamat äänet ratkaisevat. Näin sote-palveluiden järjestäminen on irti kuntapohjasta.

Hyvällä suunnittelulla tämä ei tarkoita sitä, että lähipalvelut katoaisivat maaseudulta kaupunkien keskustoihin. Usein tarvittavien palvelujen tulee olla lähellä. Harvemmin käytetyt voivat olla kustannustaloudellisesti keskitettyinä.

Fingerpori

comic