Pääkirjoitukset

Kantahämäläisten eripuraisuus Evosta näkyy ministeriöissä saakka – Retkeilyalueena Evo ei kehity

Vihreät ja keskusta riitelevät nyt Evosta ja hanke saattaa jopa kaatua. Sääli, etteivät kantahämäläiset kyenneet viemään ministeriöön yksituumaista ehdotusta.
Valtion retkeilyaluetta Evolla hallinnoi maa- ja metsätalousministeriö. Jos status muuttuisi kansallispuistoksi, kuuluisi Evo ympäristöministeriön alaisuuteen. Kuva: Soile Toivonen / HäSa
Valtion retkeilyaluetta Evolla hallinnoi maa- ja metsätalousministeriö. Jos status muuttuisi kansallispuistoksi, kuuluisi Evo ympäristöministeriön alaisuuteen. Kuva: Soile Toivonen / HäSa

Evon tiedekansallispuisto Hämeenlinnan kupeessa on kaatumassa ministeriöiden eripuraan.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.) ja maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) ovat hyvin erimielisiä siitä, mihin suuntaan Evoa pitää kehittää.

Maa- ja metsätalousministeri haluaa Evon olevan retkeilyalue ja ympäristö- ja ilmastoministeri toivoo Evosta tiedekansallispuistoa. Tällä hallituskaudella vihreiden ja keskustan riitely ei ole mitenkään poikkeuksellista. Se on vakio, valitettavasti myös Evon tapauksessa.

Eripura Evon osalta on ollut läsnä jo siitä lähtien, kun ympäristöministeriö marraskuussa 2020 lähetti Evon ja Sallan kansallispuistohankkeet jatkovalmisteluun.

Leppä sanoo ministeriönsä kuulleen hankkeesta juuri ennen sen esittelyä. Hänen mukaansa ministeriö ei ole ollut mukana edes valmistelussa. Ministeri vain unohtaa sen, että alueellisessa työryhmässäkin oli pysyvä asiantuntijajäsen Lepän ministeriöstä.

Kantahämäläiset tiedekansallispuistoa vastustavat tahot ovat lobanneet maa- ja metsätalousministeriä.

Hämeen Sanomien haastattelussa Leppä puhuu kerta toisensa jälkeen paikallisten tahojen kuuntelemisesta ja paikallisten viestistä siitä, että Evoa pitäisi kehittää nimenomaan retkeilyalueena.

Kiertelemättä voi sanoa, että alueellisen työryhmän esitys ja valmistelu epäonnistui: Kantahämäläiset eivät kyenneet viemään hanketta hallitukseen yhtenä rintamana.

Ministeriötaholle asiat pitäisi saada vietyä yksissä tuumin.

Paikallinen vastustus on ollut niin kiivasta, että viesti on mennyt perille myös päättäjille. Tilanne on surullinen Evon ja koko maakunnan näkökulmasta. Kansallispuistostatus olisi varmasti nostanut Evoa ja sen elinvoimaa.

Kansallispuistoille rahahanat ovat auki. Sen sijaan retkeilyaluille, johon Evo jo kuuluu, rahoitus on lähes olematonta.

Leppä lupaa perustaa työryhmän Evon retkeilyalueen kehittämiseksi ja retkeilyalueiden statuksen nostamiseksi. Mikkonen taas haluaa tavoitella tiedekansallispuistostatusta. Hanke on pitkissä puissa.

Uusimmat

Fingerpori

comic