Pääkirjoitukset

Karanteenin rikkominen kertoo vastuuttomuudesta

Maskien käyttö, etäisyyksien pitäminen ja kontaktien vähentäminen ovat olleet arkipäivää jo vuoden verran. Jaksetaan vielä pari kuukautta. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL
Maskien käyttö, etäisyyksien pitäminen ja kontaktien vähentäminen ovat olleet arkipäivää jo vuoden verran. Jaksetaan vielä pari kuukautta. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL

Karanteeniin määrätyt koululaiset ovat rikkoneet viranomaisten antamia määräyksiä Kanta-Hämeessä ainakin Hämeenlinnassa.

Tartuntatautiviranomaisten tietoon on tullut lukuisia karanteenirikkomuksia, joten Hämeenlinnan opetustoimi tiedotti perjantaina aamupäivällä Wilma-viestillä ja muistutti, että huoltajien vastuulla on valvoa kouluikäisten lasten liikkumista karanteenin aikana.

Tiedotteen mukaan karanteeniin asetetut nuoret ovat tavanneet toisiaan ja myös muita ihmisiä kodin ulkopuolella.

Karanteenissa oleva ei tietenkään saa tavata oman perheen ulkopuolisia ihmisiä.

Koronavirus voi tarttua pari vuorokautta ennen oireiden alkua, joten altistunut ja sairastunut voi tietämättään koko ajan altistaa muita. Näin tartunnat pääsevät edelleen leviämään.

Luulisi, että pandemian leviämisen peruspiirteet ja -periaatteet olisivat tuttuja vuoden jälkeen kaikille. Ikävä kyllä, näin ei mitä ilmeisimmin ole. Juuri tämän takia pandemia jatkuu ja jatkuu Suomessakin – pitkien välimatkojen ja pienen väestömäärän maassa, jossa on kulttuurisista syistä vältelty lähikontaktia jo vuosisatojen ajan.

Karanteenien rikkominen kertoo lähinnä ajattelemattomuudesta ja vastuuttomuudesta. On aivan totta, että kaikkiin koronavirus ei iske tappavalla voimalla, mutta sitä, keneen se iskee rajusti, ei voi tietää etukäteen.

Siksi pelleily vakavalla asialla on saatava nopeasti kuriin. Suomessa, toisin kuin monissa muissa Euroopan maissa, ei ole jaettu sakkoja karanteenien rikkomisista, mutta esimerkiksi tuhannen euron pikavoitto voisi tuoda järkeä päähän ja karanteenin kunniaan.

Kanta-Hämeessä, kuten koko Suomessa, koronaepidemia on kovien rajoitusten vuoksi onneksi hiipunut. Eilen maakunnassa todettiin kuitenkin 11 uutta koronatartuntaa. Tapauksista yhdeksän on Hämeenlinnan seudulta ja kaksi Forssan seudulta.

Ehdottoman tärkeää on, että jaksamme vielä parisen kuukautta vähentää kontakteja ja varoa virusta. Rokotteista on tulossa apua isossa mittakaavassa jo kesäkuuhun mennessä.

Uusimmat

Fingerpori

comic