Pääkirjoitukset

Kesällä tehdään talven tili – Kuluttajan kukkarolle on kurkottajia

Viljelijä panee toivonsa säiden suosiollisuuteen. Kuva: Tapio Tuomela / FL

Kesään kohdistuu joka vuosi suuria odotuksia. On lomalaisten odotus pitkästä, kuumasta lapsuuden kesästä, jolloin aurinko paistoi aina ja päivät olivat täynnä riemua ja seikkailuja.

On koko kesän työssä ahertavia odotus siitä, että kesä antaa työkokemuksen lisäksi taloudellista helpotusta talven opintoihin tai muihin aktiviteetteihin. On myös yrittäjien odotusta siitä, että kesän tienestit takaavat toimeentulon tulevaksi talveksi.

Lähes samanlaiset ovat odotukset monilla harrastusryhmillä, jotka kesällä keräävät pääomaa harrastuksensa jatkamiseen ja rahoittamiseen.

Maanviljelijöiden ja karjankasvattajien odotukset ovat suuret, ja niiden täyttymiseen vaikuttavat esimerkiksi luonnonolosuhteet. Olosuhteet, joita ei ihmisvoimin saada säädetyksi työn kannalta mahdollisimman otollisiksi.

Kun rahat ovat kiinni siemenissä, lannoitteissa, koneissa ja monessa muussa eikä tuloista ole mitään varmuutta, on moni alkanut miettiä työnsä mielekkyyttä.

Puheissa maataloustyölle ja kotimaiselle ruuantuotannolle heruu arvostusta, mutta kun on maksun aika, ei juhlapuheita enää niin vain muistetakaan. Kuluttajan kannalta eniten ihmetystä herättää se vaivainen osuus, joka tuotteen loppuhinnasta palautuu tuottajalle.

Omanlaisiaan sinnittelijöitä yritysmaailmassa ovat myös vaikkapa kyläkauppiaat, joiden elannon takaavat kunnan kesäasukkaat. Kun kylän väkimäärä moninkertaistuu kesäkuukausina, toivoo kauppias kassaansa kilisevän tuloa talvenkin edestä. Pahinta tällaisen kauppiaan kannalta ovat he, jotka tuovat kesäkuormassaan myös eväät kaupunkien isoista marketeista.

Esiintyville taiteilijoille on koronan jälkeen taas kysyntää. Festareita ja kesätapahtumia on sadoittain. Ei niin hyvää ettei jotain huonoakin; osa kesätapahtumista on jouduttu perumaan, koska kävijävirrasta ei riitä puroja kaikkialle.

Säiden ja kuluttajien ostokäyttäytymisen armoilla ovat myös pienten harrastajaporukoiden ja yhdistysten järjestämät tilaisuudet. Moni kesäteatteri on pitkän talven iltoina ja viikonloppuina hionut esityksiään, valmistellut lavasteita, puvustanut ja miettinyt näyttämötekniikkaa. Kun sade vie yleisön ja katsomot kumisevat autiuttaan, on se monelle kriisin paikka.

Kuluttajan kukkarolle on kurkottajia, mutta vain osa onnistuu sieltä siivunsa kaivamaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic