Pääkirjoitukset

Keskustan kipuilu ei hallituksessa hellitä

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen antoi vihreille täyslaidallisen ja käski puolueen siivota omat nurkkansa. Kuva: Esko Tuovinen
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen antoi vihreille täyslaidallisen ja käski puolueen siivota omat nurkkansa. Kuva: Esko Tuovinen

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) voi jatkaa tehtävässään ja kansanrintamahallitus pysyy kasassa, mutta hallituspuolueiden väleihin tapaus jättää varmasti jäljen.

Keskustalle teki tiukkaa äänestää ulkoministeri Haaviston luottamuksen puolesta, ja hallituskumppani vihreät sekä ulkoministeri saivat puolueelta epätavallisen kärkevät moitteet.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kurvisen mukaan vähintä, mitä ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) voisi nyt tehdä, olisi pyytää vilpittömästi anteeksi toimintaansa. Haavisto on käyttäytynyt Kurvisen – ja monen muun – mielestä varsin ylimielisesti perustuslakivaliokunnan antamien moitteiden jälkeen.

Kurvinen kuvaili vihreiden viimeviikkoista toimintaa ala-arvoiseksi ja sietämättömäksi, eikä ihme.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja oli selvästi närkästynyt poliittisista silmänkääntötempuista, joilla vihreät yrittivät suojella ulkoministeri Haaviston mainetta – heikoin seurauksin.

Keskusta vaati myös vihreiltä nurkkiensa siivoamista ja pääministeri Sanna Marinilta (sd.) sitä, että tämä katsoo, minkälainen henkilö hänellä on ulkoministerinä.

Poikkeuksellisen kipakka arvostelu siirtää tietysti katsetta pois siitä tosiasiasta, että keskusta on vihervasemmistolaisen hallituksen koossa pitävä liima. Keskustan kannatus puolestaan on sulanut, joten jotain pitää tietenkin keksiä.

Se, että keskusta selitti tukensa ulkoministeri Haavistolle koronakriisillä ja hallituksen kaatumisen pelolla vaikeassa tilanteessa, on ymmärrettävää. Silti oman äänestäjäkunnan moinen vakuuttelu voi olla vähintäänkin hankalaa.

Tulevat, tammikuussa julkaistavat gallupit ovatkin siksi erittäin mielenkiintoista luettavaa.

Toisaalta keskusta on ottanut hallituksessa myös voittoja. Aluepolitiikka kukoistaa ja sote saattaa mennä vaikka maaliin. Rahaa on puolestaan jaettu myös keskustalaisille tahoille.

Keskustan entinen varapuheenjohtaja Timo Kaunisto muistutti vielä, että ”vihreillä on erittäin kokematon ryhmäjohto, ryhmä ja edustus ratkaisevassa valiokunnassa, mikä valitettavasti näkyy melkoisena sekoiluna. Hallituskumppanien ja myös kansanvallan uskottavuuden kannalta heidän toimintansa oli taitamatonta ja itsekästä.”

Kipuilu hallituksessa jatkuu.

Fingerpori

comic