Pääkirjoitukset

Kiekkokulta yhdistää etenkin kovina aikoina – Tampere nevö foget!

Leijona-faneja juhlimassa Suomen MM-kultaa Tampereen keskustassa sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Kuva: Jussi Nukari
Leijona-faneja juhlimassa Suomen MM-kultaa Tampereen keskustassa sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Kuva: Jussi Nukari Lehtikuva/Jussi Nukari

Suomalaiset ovat voittajakansaa. Leijonien mukana voitti koko maa ja kansakunta. Yleisö lauloi Tampereen uudessa areenassa hartaasti Maamme-laulua ja kansa kerääntyi ympäri maan juhlimaan yhteistä maailmanmestaruutta. Tämä on parasta laatua kansallistunnetta ja suomalaista yhtenäisyyttä!

Suomi on sensaatiomaisella kahden kullan kaudella vakiinnuttanut paikkansa jääkiekon ehdottomalla kansainvälisellä huipulla, jopa ykkösenä.

Leijonat oli olympiavoittajana mestarivalmentaja Jukka Jalosen luotsaamana kisojen ehdoton ennakkosuosikki. Kotikisojen taikaa pelkäämättä joukkue kesti paineet ja uskoi itseensä, vaikka loppuottelu loistavaa Kanadaa vastaan näytti jo menetetyltä. Siitä on suuret voittajat tehty.

Mitali on ensimmäinen kotikisoissa saavutettu. Lisäksi on lajin pitkässä historiassa erittäin harvinaista, että kisojen isäntämaa yltää mestaruuteen: ylisanoja ei pidä nyt säästellä.

Jääkiekko on juuri sellainen iloinen yhteinen asia, jota juuri tässä hetkessä, kevään vaihtuessa kesäksi vuonna 2022 tarvitaan.

Suomi on toipumassa ankarasta pandemiasta. Lisäksi turvallisuusympäristö on heikentynyt jyrkästi. Isot asiat jylläävät. Miten käy pienen Suomen? Hyvin käy!

Suomi ja suomalaiset ovat tottuneet pitämään itseään pieninä tekijöinä niin urheilussa, kulttuurissa, liike-elämässä kuin politiikassakin, kaikilla inhimillisillä elämänalueilla.

Jääkiekkoilu on ollut jo pitkään suomalainen joukkueurheilun menestystarina. Vuosikymmeniä aikoinaan tavoiteltu ja hartaasti toivottu MM-mitali saavutettiin kuitenkin vasta vuonna 1992 ja ikimuistoinen ensimmäinen kulta Tukholmassa vuonna 1995.

Tamperelaiselle kiekkoenglannilla vuosi 1995 on ikuisesti nevö foget, nyt Tampere 2022 liittyy samaan sarjaan, jota muistellaan vielä vuosikymmenten päästäkin. Tampere nevö foget!

Vuonna 1995 Suomi oli nousemassa historiansa syvimmästä lamasta. Tuolloin Suomi oli liittynyt Euroopan unioniin, tullut osaksi länttä ja Eurooppaa. Kaikki nämä sinänsä toisiinsa liittymättömät asiat kuvastavat aikaansa ja vaikuttivat suomalaisiin mielenliikkeisiin. Silloin oli käyty juuri läpi valtava murros itäisen Keski-Euroopan ja Baltian maiden vapauduttua romahtaneen Neuvostoliiton valtapiiristä.

Myös nyt eletään historiallisia aikoja. Sota ja julma voimapolitiikka ovat tehneet paluun Eurooppaan. Sille tai epätoivolle, pelollekaan ei saa antaa tuumaamaan periksi. Tulevaisuudenusko ja rohkeat turvallisuusratkaisut, kuten käsittelyään odottava Suomen Nato-hakemus ovat arvossaan.

Yhteistyö ja aktiivisuus, joukkuepeli ja loppuun asti yrittäminen sekä itsetunto ovat suomalaiset menestyksen avaintekijöitä. Anteeksi pyytelemällä ei pärjätä, ei varsinkaan suurten puristuksessa.

Uusimmat

Fingerpori

comic