Pääkirjoitukset

Kiinan suunnanmuutos antaa hentoista toivoa

Kiinalaismies pyöräilemässä Shanghaissa. Kuva: epa08693200
Kiinalaismies pyöräilemässä Shanghaissa. Kuva: epa08693200

Suomen ilmastotoimilla ei ole väliä, koska Kiina jatkaa kuitenkin surutta ilmaston pilaamista. Väärin. Kaikilla ilmastotoimilla on väliä, isoilla enemmän ja pienillä vähemmän.

Kiinan johtajan Xi Jingpingin ilmoitus YK:lle (HS 12.10.) sen kertoo: mitä pienet edellä sitä isot perässä. Kiina on vihdoin seuraamassa monien muiden maiden esimerkkiä ja on ilmoittanut pyrkivänsä hiilineutraaliksi.

Kommunistipuolueen yksinvaltaisesti johtama Kiina ei ole suostunut tähän asti tinkimään hiilivetoisesta talouskasvustaan, vaan on korostanut oikeuksiaan kehittyvänä maana.

Nyt valtiojohtoinen talous on muutoksen käynnistäjiä, kun Kiina investoi valtavia summia uusiutuvaan ja ilmastoystävällisempään energiaan.

Kiina on kokenut nahoissaan ilmastonmuutoksen seuraukset. On jo karun tuttua, että suurkaupunkien saastesumu on jatkuvaa, ja lämpötilan nousu pahentaa saasteiden vaikutusta. Jangtse-joen tuhotulvien ja jäätiköiden sulamisen päälle merenpinnan nousu uhkaa vakavasti rannikon jättikaupunkeja, jotka ovat maan taloudelle elintärkeitä.

Toistaiseksi käänne on varovainen. Kun pieni Suomi yrittää pontevasti olla hiilineutraali jo vuonna 2035, on Kiinan vastaava vuosilukutavoite 2060. Sekin on parempi kuin ei mitään. Teknologia ehtii 40 vuodessa kehittyä tavattomasti, mihin todennäköisesti osa tavoiteasettelusta perustuu.

Ensin Kiinan olisi hillittävä nykyistä hiilidioksidipäästöjensä jatkuvaa kasvua. Valtava maa autoistuu ja muun muassa lihankulutus kasvaa.

Ilmasto ei pelastu ilman Kiinan toimia, joista on saatu nyt uutta ja edelleenkin vain hentoista toivoa. Kiinan talouden ja teknologian kiistelty voittokulku voi kuitenkin ajan oloon, niin ristiriitaista kuin se onkin, koitua jopa ilmastomuutoksen vastaisen taistelun ratkaisuksi.

Iso kysymysmerkki on myös toinen itsekäs saastuttaja: Yhdysvallat ja Pariisin ilmastosopimuksen vessanpytystä huuhdellut, nyt paikastaan epätoivoisesti kamppaileva presidentti Donald Trump. Ilmastolla on kuitenkin vain vähäisen statistin rooli Yhdysvalloissa meneillään olevissa koronavaaleissa.

Uusimmat

Fingerpori

comic