Pääkirjoitukset

Kiinteistökustannukset kalvavat kukkaroa

Indeksitalo on 10000 kuutiometrin ja 40 asunnon kerrostalo. Kuva: Tuomela Tapio
Indeksitalo on 10000 kuutiometrin ja 40 asunnon kerrostalo. Kuva: Tuomela Tapio

Kiinteistöliiton indeksitalovertailu paljastaa, että Hämeenlinna on Suomen kalleimpien asuinkuntien joukossa ja Forssakin kalliimmassa kolmanneksessa.

Riihimäellä normikerrostalon asukas selviää selvästi keskivertoa pienemmillä kiinteistökuluilla.

Vertailun kalleimmassa kaupungissa Rovaniemellä kunnalliset kustannukset ovat kolmanneksen korkeammat kuin edullisimmassa kaupungissa, Kokkolassa.

Laskennallisen kiinteistökustannuksen perusteella hämeenlinnalainen kotitalous saa maksaa 75 neliön kerrostaloasunnostaan 216 euroa enemmän vuodessa kuin keskivertokunnassa. Forssassa eroa keskiarvoon on 81 euroa.

Riihimäellä 75 neliön asunnossa selviää vuoden lähes 400 euroa Hämeenlinnaa ja 260 euroa Forssaa halvemmalla.

Kiinteistökustannukset nousivat valtaosassa kuntia hiukan tänäkin vuonna, mutta etenkin vuosikymmenen aikana kasvutahti on ollut kova.

Asuinkulut indeksitalossa ovat nousseet Forssassa vuodesta 2009 vuoteen 2020 peräti 65,5 % ja Hämeenlinnassa 43 prosenttia, kun samaan aikaan kotitalouksien käytettävissä olevat tulot ovat valtakunnallisesti kasvaneet alle 30 prosenttia. Riihimäellä kiinteistökulujen kasvu on 10 viime vuoden aikana ollut 36 prosenttia.

Hämeenlinnan ristinä on kaukolämmön korkea hinta. Forssassa yli keskiarvon ovat kaukolämpö ja jätehuolto. Riihimäen etuna ovat huokeat vesi- ja jätevesitaksat kaukolämmön ohella.

Kiinteistöliitto kantaa perustellusti huolta asuinkustannusten jatkuvasta kohoamisesta.

Kunnissa puntaroidaan tänäkin vuonna talouspaineissa kiinteistöverojen mahdollista nostoa tai uusia perusmaksuja. Ne voivat tuntua esimerkiksi tuloveroprosenttia helpommalta keinolta, mutta iskevät yhtä lailla laajasti joka asumismuotoon.

Kiinteistöverot ovat varma ja ennakoitava verotustapa, mutta kohtuus kaikessa.

Asumisen juoksevien kustannusten kasvava osuus kalvaa kuluttajien kukkaroa, heikentää ostovoimaa ja uhkaa jäädä pois talojen kunnossapidosta.

Uusimmat

Fingerpori

comic