Pääkirjoitukset

KOK:n olisi reagoitava Valko-Venäjän vainoon

Pikajuoksija Krystsina Tsimanouskaja ei voinut aavistaa, mihin avautuminen somessa johtaisi. Kuva: JIJI PRESS
Pikajuoksija Krystsina Tsimanouskaja ei voinut aavistaa, mihin avautuminen somessa johtaisi. Kuva: JIJI PRESS

Kaikki alkoi kovin pienestä. Olympiaurheilijan purnaus kohtelustaan johti muilutusoperaatioon ja maanpakoon.

Ei ole mitenkään harvinaista, että urheilija närkästyy, kun valmentaja tai joukkueenjohtaja käyttää ja näyttää valtaansa nimetessään joukkueita. Tässä tapauksessa Tokion olympialaisissa pikajuoksija äityi arvostelemaan pomottavaa joukkueen johtoa, kun hänet oli tietämättään ilmoitettu maansa viestijoukkueeseen.

Tuo olisi jäänyt tavallisesti myrskyksi vesilasissa, mutta nyt kyseessä oli itsevaltaisesti johdetun maan, Valko-Venäjän, urheilija.

Valko-Venäjän olympiakomitea oli heti uhkailemassa ja viemässä pikajuoksija Krystsina Tsimanouskajaa lentokentälle palauttaakseen niskuroijan kotimaahan. Taisto johdatti humanitääriseen viisumiin ja Tsimanouskajan perheineen maanpakoon.

Valko-Venäjän itsevaltainen johtaja Aljaksandr Lukashenka tiesi varmasti palautusoperaatiosta lakeijoidensa kautta. Maan olympiakomiteaa johtaa Lukashenkan oma poika.

Valko-Venäjä on viime aikoina syyllistynyt useisiin räikeisiin ihmisoikeusloukkauksiin. Vielä pahempaa kuului Ukrainasta, jossa valkovenäläinen maanpakolainen, oppositioaktivisti löytyi hirtettynä.

Olympiaurheilijan painostus vähäpätöisestä, ei-poliittisesta somepäivityksestä tuntuu käsittämättömältä, kun se tapahtuu koko maailman katseiden kohdistuessa Tokion kisoihin. Tsimanouskajan tapaus asettuu joka tapauksessa maan sortotoimissa jonon jatkoksi.

Lukashenka on pyrkinyt kiillottamaan kilpeään urheilun avulla, mutta keväinen jääkiekon MM-isännyyskin meni sentään ihmisoikeusrikkomusten vuoksi lopulta sivu suun.

Tapaus on kiusallinen Kansainväliselle olympiakomitealle, jonka takapihalla saa varsin vapaasti huseerata. KOK on vain heristänyt sormea eikä ole päästänyt Lukashenkoja patsastelemaan kisoihin.

KOK ei näytä pystyvän suojelemaan urheilijoita sorrolta eikä painostukselta.

Hälyttävää on, että EU-maiden pakotteet eivät pure Venäjän ja EU:n välillä tasapainoilleeseen Valko-Venäjään, jonka kansalaisilla ei ole tätä nykyä minkäänlaista sananvapautta.

Urheiluyhteisönkin olisi syytä reagoida dopingin lisäksi entistä tuntuvammin jäsenmaidensa ihmisoikeustilanteeseen.

Uusimmat

Fingerpori

comic