Pääkirjoitukset

Kokoomus surffaa ja muut vikisivät, mutta jatkossa Nato-korttia ei enää noteerata

Petteri Orpon johtama kokoomus on noussut mielipidekyselyissä selvästi suurimmaksi puolueeksi. Kuva: Roni Lehti

Oppositiopuolue kokoomuksen kannatus on noussut kevään aikana jo niin korkeaksi, että suunta voi olla oikeastaan vain alaspäin. Vielä aallonharja kestää, joten politiikan kesälaitumille käydään tilanteessa, jossa kokoomus surffaa ja muut vikisevät rannalla – ainakin toistaiseksi. Vielä ei kuitenkaan tiedetä, miten pitkälle myötäinen kestää.

Toukokuussa tehdyn Ylen mittauksen (2.6.) kokoomuksen lukema 25,9 piti puolueen kannatuksen maaliskuisella ennätystasolla. Tuolloin kannatus kiri lyhyen mutta kiihkeän Nato-keskustelun alkumetreillä kertaheitolla 3,5 prosenttiyksikköä yli 26 prosenttiin.

Suomessa ehdittiin tottua puhumaan kolmesta suuresta, sitten neljästä, kun mukaan pomppasi perussuomalaiset, mutta nyt puolueiden kannatus on portaittaista.

Kokoomuksen jälkeen tulevat huomattavan selvin eroin SDP, perussuomalaiset, keskusta, vihreät ja vasemmistoliitto, joiden ero on häilyvä ja järjestys vaihtuvainen.

Puheenjohtajat ovat puolueidensa kasvot. Suomessa puolueiden ykkösnimet ovat lähes kaikki naisia. Kokoomuksen Petteri Orpo on poikkeus. Puheenjohtajan sukupuolella voi olla vanhakantaisesti väliä puoluekyselyissä, kun eletään poikkeuksellisia aikoja ja puhutaan isänmaan turvallisuudesta.

Samaan aikaan Ruotsissa demarit ylsivät kyselyssä erittäin kovaan, reilusti yli 30 prosentin kannatukseen.

Suomessa kansa on palkinnut kokoomuksen yhdestä asiasta: Nato-jäsenyyshakemuksesta ja sitä jo vuosia edeltäneestä yksiselitteisen myönteisestä Nato-kannasta.

Ruotsissa taas ei olla yhtä yksioikoisia, vaan suosiotaan on lisännyt perinteinen valtapuolue, jolla Nato-jäsenyys oli vaikeimman takana. Se on sitä ruotsalaista diskuteeraamista.

Rauhankuvitelmien vallassa Ruotsi ehti jo kertaalleen romuttaa armeijansa ja tarvitsee Naton turvatakuita Suomea kipeämmin.

Kun turvallisuustilanne toivottavasti pian rauhoittuu, voidaan kotimaan politiikassa palata päiväjärjestykseen. Joka sortin kriisejä on ollut jo ihan riittämiin. Ykköasiaksi saisi jo vihdoin nousta terve taloudenpito ja muun muassa se, mistä revitään rahat kansalaisten sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Seuraavista eduskuntavaaleista ei tullut Nato-vaaleja. Ne kortit on jaettu. Sen joutuu huomaamaan kokoomuskin. Muitakin ässiä tarvitaan tiellä valtaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic