Pääkirjoitukset

Kolmen kärki oli jo karkumatkalla

Kokoomusjohtaja Petteri Orpon tehtävä on luotsata puolue vaalivoittoon. SDP ja perussuomalaiset kyttäävät niin ikään ykkössijaa. Kuva: Arttu Laitala
Kokoomusjohtaja Petteri Orpon tehtävä on luotsata puolue vaalivoittoon. SDP ja perussuomalaiset kyttäävät niin ikään ykkössijaa. Kuva: Arttu Laitala

Kuntavaaleihin on aikaa nyt kolme kuukautta. Kolme suurinta puoluetta lähtee vaalitaistelun loppusuoralle kutkuttavan lähellä toisiaan.

Ylen tuoreimmassa kannatusmittauksessa SDP (19,5), perussuomalaiset (18,7) ja kokoomus (18,0) mahtuivat virhemarginaalin sisään.

Vaalien voittaja on siis aidosti kysymysmerkki ainakin vielä tässä vaiheessa. Kolmen kärki erottui jo selvästi muista, mutta vaalien siirto saattaa tuoda pieniä muutoksia matkaan.

Kokoomus on ollut kuntavaaleissa suurin puolue kolme kertaa peräkkäin. Voitot ovat perustuneet puolueen suhteellisen vahvaan asemaan suurissa kaupungeissa.

Etenkin pääkaupunkiseutu on kokoomukselle tärkeä, ja nyt juuri siellä on ollut turbulenssia. Jan Vapaavuori ei nyt ehdolle lähde, eikä lähde Kirsi Pihakaan.

Ilmaista televisioaikaa ja lehtiotsikoita puolue on sen sijaan saanut yllin kyllin. Viestiä puolueen linjasta on ollut ainakin mahdollista kirkastaa.

SDP:n kannatus lähti nousuun pääministeri Sanna Marinin avulla, mutta suurin huuma on hiipumassa. Koronakriisi on vaatinut hallitukselta valtavasti, eikä Suomen lainsäädäntöäkään ole luotu pandemiaolosuhteisiin vaan perinteisempien kriisien varalle.

Siksi hapuilu pykäläviidakossa ja hallintohimmelien välillä on ymmärrettävää, vaikkakin kansalaisia se hämmentää ja jopa raivostuttaa.

Kansalaisten kunniaksi voi lukea sen, että suurin osa tuntee vastuunsa koronan edessä.

Hallituksen kiivaimmat höykyttäjät löytyvät perussuomalaisista. Puolue saattaa silti – tai juuri tästä syystä – aivan hyvin ottaa kuntavaalien piikkipaikan.

Oppositiosta voi huoletta arvostella koronakriisin hoitoa, velkaantumista, EU-rahapaketteja ja bensan hintaa. Kaikupohjaa tuntuu riittävän, siksi väkevästi sormella osoittelu näyttää äänestäjiin tehoavan.

Kuntavaalien siirtäminen oli terveysturvallisuuteen nojaava ryhdikäs päätös, vaikkakin päätös tehtiin vasta viime metreillä. Tuskin puolueiden asetelmatkaan aivan päälaelleen kääntyvät.

Uusimmat

Fingerpori

comic