Pääkirjoitukset

Komeita äänisaaliita sekä katkeraa kalkkia – Nyt astuu esiin puolueiden merkitys kansanvallan moottoreina

Forssalainen Kaisa Lepola on aluevaalien äänikuningatar. Kuva: Tapio Tuomela
Forssalainen Kaisa Lepola on aluevaalien äänikuningatar. Kuva: Tapio Tuomela

Sunnuntaisten aluevaalien maakunnallista tulosta on luettu huolestuneina ilman omaa aluevaltuutettua jääneissä kunnissa Forssan seudulla.

Ei auttanut, vaikka äänestysprosentti nousi kaikissa seudun kunnissa maakunnan keskiarvon yläpuolelle.

Odotettavissa oli, että Humppilasta tai Ypäjältä on perin vaikea ponnisteta aluevaltuustoon, mutta Jokioisten ja Tammelan edustajien putoaminen oli vielä karvaampaa kalkkia.

Kuusi edustajaa Forssasta on sekin kovin niukasti.

Läpimenon vaikeudet saattaa pahimmillaan johtaa siihen, että aluevaaleissa äänestäminen ei seutukunnalla jatkossa innosta.

Jokin selitys nollatuloksiin löytyy ehdokasasettelusta.

Tosin äänien keskittäminen on sikäli vaikeaa, että puolueet hakevat parasta kannatusta juuri laajalla ehdokaskirjolla ja äänestäjiäkin on vaikea ohjailla.

Riihimäen suunnalla ehdokasasettelu oli onnistunutta, mikä toi myöhään maanantain puolella yhden vaalien uutisista:Riihimäki sai lopulta jopa 13 paikkaa uuteen aluevaltuustoon.

Muutamat ehdokkaat menivät Forssasta läpi huomattavan komealla äänisaaliilla, kuten eniten kannatusta kerännyt Kaisa Lepola (sd.).

Vaaleissa ei hyvää tulosta saavuteta vain keskittämällä, vaan myös sopivasti hajauttamalla.

Hämeenlinnan osuus paikoista näytti alkuillan tulosten mukaan nousevan jopa yli puoleen, mutta jäi sitten suunnilleen odotetulle tasolle. Keskuskaupungin asema ei hyvinvointialueella suinkaan tarkoita saneluvaltaa.

On luonnollisesti pyrittävä kaikkinaiseen tasapuolisuuteen riippumatta aluevaltuutettujen kotikunnista. Nyt astuu esiin puolueiden merkitys kansanvallan moottoreina. Alkavat neuvottelut hallinnon järjestämiseksi ovat avainasemassa.

Kun SDP on aluevaaleissa maakunnan ykköspuolue, se saanee uuden hyvinvointialueen hallituksen puheenjohtajuuden. Tehtävään on vahvasti niin tahtoessaan ehdolla Kaisa Lepola, mikä tasapainottaa tilannetta myös alueellisesti.

Lepola saa riihimäkeläisen Miia Nahkurin (sd.) kanssa kiistatta pontta tuleviin eduskuntavaaleihin, vaikka kilpailusta onkin tulossa kova.

Uusimmat

Fingerpori

comic