Pääkirjoitukset

Korona näkyy ja tuntuu sairauspoissaoloissa ja puolikuntoisina etätyöntekijöinä

Rokotukset suojaavat vakavalta tautimuodolta. Sen vuoksi moni ei suhtaudu kulkutautiin enää yhtä vakavasti kuin vielä rokotusten alkuvaiheessa.
Koronarokotuksiin voi edelleen varata ajan. Yli 80-vuotiaiden neljäs rokotuskierros alkaa parin viikon sisällä Kanta-Hämeessä. Kuva: Pekka Rautiainen
Koronarokotuksiin voi edelleen varata ajan. Yli 80-vuotiaiden neljäs rokotuskierros alkaa parin viikon sisällä Kanta-Hämeessä. Kuva: Pekka Rautiainen

Korona ei suinkaan ole ohi, vaikka Ukrainan sotauutiset ovat vallanneetkin mediatilan. THL suosittelikin viime torstaina neljättä rokotusta 80 vuotta täyttäneille ja hoivakodeissa asuville iäkkäille ihmisille.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynekin mukaan 80 vuotta täyttäneillä kolmella rokoteannoksella saavutettu suojateho ei ole yhtä hyvä eikä pitkäkestoinen kuin nuoremmilla.

– Nyt suositelluilla neljänsillä annoksilla pyritään siis nostamaan ja pidentämään suojaa vakavaa sairaalahoitoista tautia ja erityisesti kuolemantapauksia vastaan, sanoo Nohynek.

Suositus koskee noin 300 000 suomalaista, jotka pääsevät piikille, kun kolmannesta rokotuksesta on kulunut vähintään kolme kuukautta.

Ajanvaraus näihin rokotuksiin aukeaa Kanta-Hämeessä parin viikon sisällä.

 

Koronatilastot ovat olleet viime viikot runsaimmat koko koronan aikana.

Virallisista luvuista puuttuu kokonaan tieto sairastuneista, jotka ovat tehneet ainoastaan positiivisen kotitestin. Näitä kotona sairastavia potilaita on paljon ja se näkyy myös hyvin monilla työpaikoilla sairauspoissaoloina ja puolikuntoisina etätyöläisinä.

Rokotukset suojaavat kuitenkin vakavalta tautimuodolta ja sen vuoksi moni ei suhtaudu kulkutautiin enää yhtä vakavasti kuin vielä rokotusten alkuvaiheessa.

Kantahämäläisistä 52 prosenttia on rokotettu kolmeen kertaan ja 78 prosenttia väestöstä on saanut kaksi piikkiä. Piikille pääsee edelleen ajanvarauksella, joten itseään kannattaa rokotuksella suojata.

Kanta-Hämeen keskussairaalan johtajaylilääkäri Sally Leskisen mukaan tilanne on edelleen vakava.

Nyt on kuitenkin hyväksytty se, ettei rajoituksia tiukenneta. Ravintolat saavat olla auki ja tapahtumia voi järjestää.

Sen sijaan etätyösuositus Kanta-Hämeessä jatkuu huhtikuun loppuun asti. Leskinen suosittelee myös edelleen käyttämään maskeja, pesemään käsiä ja pärskimään hihaan.

Varotoimet kannattavat, koska osa sairastaa jo toista kierrosta koronaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic