Pääkirjoitukset

Korona tuntuu eniten köyhimpien kukkaroissa

Sitran kyselyssä elinkeinoelämän koronarajoituksia piti epätasapuolisina kolme neljästä kansalaisesta. Muun muassa ravintoloihin on kohdistunut rajoituksia. Kuva: Mauri Ratilainen
Sitran kyselyssä elinkeinoelämän koronarajoituksia piti epätasapuolisina kolme neljästä kansalaisesta. Muun muassa ravintoloihin on kohdistunut rajoituksia. Kuva: Mauri Ratilainen

Kohta puolitoista vuotta jatkunut koronapandemia on vaikuttanut kaikkiin ihmisiin, mutta osaan vielä enemmän.

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran kyselytutkimuksessa selvitettiin kansalaisilta, miten he kokivat korona-ajan vaikuttaneen omaan taloudelliseen tilanteeseen.

Eniten rahatilanne oli korona-aikana heikentynyt heillä, jotka joutuivat tinkimään rahojen riittämiseksi. Heistä neljännes koki tilanteensa heikentyneen jonkin verran ja 16 prosenttia selvästi.

Tulotaulukon toisessa päässä tilanne oli erilainen. Toimeentulonsa erinomaiseksi tai melko mukavaksi kuvailevista ihmisistä useampi (15 prosenttia) koki taloustilanteensa parantuneen kuin heikentyneen (13 %) korona-aikana.

Keskituloisista viidennes arvioi korona-ajan painaneen henkilökohtaista taloutta huonompaan suuntaan.

Sitra selvitti kansalaisten mielipiteitä myös siihen, ovatko rajoitustoimet kohdelleet tasapuolisesti eri väestöryhmiä sekä elinkeinoelämää.

Yli puolet suomalaisista katsoi, että rajoitukset eivät ole olleet kaikille väestöryhmille tasapuolisia, kolmanneksen mielestä olivat. Mielipiteet jakautuivat melko tasan eri ikäisten kansalaisten keskuudessa.

Sitran kyselyn ajankohta ajoittui toukokuulle, jolloin Suomessa elämä ja palvelut alkoivat jo avautua.

On tärkeää seurata tilanteen kehittymistä kesän yli, kun yhteiskunta pystyy palaamaan lähemmäs koronaa edeltävää aikaa muun muassa rokotuskattavuuden parantuessa.

On kuitenkin syytä olla huolissaan tilanteesta, jossa korona-aika on purrut pahiten ihmisryhmään, joka oli taloudellisesti kovimmilla jo ennen koronaa.

Usein rahapulmien lisäksi näille ihmisille on kasautunut myös muitakin, esimerkiksi terveyteen liittyviä huolia.

Kuten tiedetään, niidenkään suhteen korona-aika ei ole ollut helppoa, kun pandemian hoito ja torjunta on syönyt terveydenhuollon kapasiteetista ison osan.

Koronan taloudellinen hinta on ollut tunnetusti kova. Myös inhimillisistä jäljistä on pidettävä huolta, etteivät tämän ajan haavat jää pysyviksi.

Uusimmat

Fingerpori

comic