Pääkirjoitukset

Koronakriisin hintalappu selviää kunnille viiveellä

Forssan ensi vuoden talousarvio jää eläköityvän talousjohtaja Leena Järvenpään viimeiseksi. Kuva: Tapio Tuomela
Forssan ensi vuoden talousarvio jää eläköityvän talousjohtaja Leena Järvenpään viimeiseksi. Kuva: Tapio Tuomela

Epävarmuus on piinannut kuntataloutta koko tämän poikkeuksellisen vuoden, kun kukaan ei koronapandemiassa tiennyt, miten voimakkaasti verotulot putoaisivat ja kuinka paljon julkisen sektorin menot kasvaisivat.

Koronakriisi uhkasi syöstä kansalaisten ohella myös kunnat täyteen pulaan, mutta valtion koronatuki tuli apuun ja pelasti Forssan seutukunnallakin kunnat pahasta talouskurimuksesta. Valtion avokätinen koronatuki on tuonut lisätiliä pienemmille kunnille, joissa koronan talousvaikutukset ovat jääneet vähäisiksi.

Forssa, Humppila, Jokioinen, Ypäjä ja Tammelakin kokosivat lopulta valtiovallan tuella selvästi ylijäämäisen talousarvion ensi vuodelle.

Somerollakin budjetti näyttää plussaa, kunhan Lamminniemen kiinteistökauppa toteutuu.

Väinö Linnan trilogian Täällä Pohjantähden alla kotitanhuvilla Urjalassa valtuuston talousarviokokous ei sujunut onnellisten tähtien alla, kun Teams-kokouksen liitteistä jäi nolosti talousarviokirja.

Toisella yrittämällä Urjalan valtuusto sai hyväksyttyä alijäämäisen talousarvion. Valtionosuudet kaunistavat sentään selvästi kunnan tämän vuoden tilinpäätöstä.

Loimaan kaupungin ylijäämä on tällä tietoa vain kasvamassa vuosina 2021–2023.

Kuntatalouden tunnusluvut lopulta jopa vahvistuivat tänä vuonna, mutta pandemian todellinen hintalappu kuntataloudelle selviää vasta viiveellä.

Lihotetut valtionosuudet helpottavat vielä kuntien ensi vuotta, mutta sitten on pärjättävä pitkälti omillaan. Käytännössä valtion koronatuki vain siirtää kuntatalouden ongelmia eteenpäin.

Esimerkiksi Forssan kaupungissa taloustilanne on painumassa vinhasti miinukselle 2022, ja talouden tasapainottamisohjelman jatko Pärjäävä Forssa 2 on jatkossa enemmän kuin tarpeen.

Nyt kertyvän ylijäämän aikana kunnissa pitää varautua tuleviin, laihoihin vuosiin ja saattaa taloutta tasapainoon ja panostusta elinvoimaan. Nykyinen seesteisyys on silmänlumetta, hetken hengähdystauko.

Kuntatalouden vuosien 2021–2023 näkymät ovat koronatuesta huolimatta varsin tiukat. Kevään kuntavaalien jälkeen uusissa valtuustoissa pitää jälleen kääriä hihat ja varautua tekemään myös kovia päätöksiä.

Uusimmat

Fingerpori

comic