Pääkirjoitukset

Koronan aluerajoitukset pienimmän pahan tie

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) korostaa, että toimia tarvitaan kansalaisten, erityisesti riskiryhmäläisten, terveyden ja henkien suojelemiseksi. Kuva: Arttu Laitala
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) korostaa, että toimia tarvitaan kansalaisten, erityisesti riskiryhmäläisten, terveyden ja henkien suojelemiseksi. Kuva: Arttu Laitala

Hallitus pyrkii alueellisilla suosituksilla suojelemaan kansalaisia ja etenkin riskiryhmiä koronavirukselta ja toivoo kaikkia kansalaisia mukaan koronahygienian ryhtiliikkeeseen.

Valtakunnallisesti hallitus antoi etätyösuosituksen julkiselle sektorille ja myös yksityisille työnantajille, jos työtehtävät sen mahdollistavat.

Koronatilanne on Suomessa pahentunut, mutta erot alueittain ovat suuret. On perusteltua, että kuntatasolla, sairaanhoitopiireissä ja aluehallintovirastoissa päätetään toiminnasta epidemiatilanteen mukaan.

Koska Kanta-Häme on epidemian kiihtymisvaiheessa, hallitus suosittelee alueelle yli 20 hengen yksityistilaisuuksien järjestämisen välttämisestä.

Julkisten tilojen käytössä on huolehdittava siitä, että lähikontakteja on mahdollista välttää. Asiakas- ja yleisömäärä sisätiloissa rajataan puoleen normaalista asiakasmäärästä.

Eniten vaakalaudalla on aikuisten ryhmäharrastustoiminta.

Hallitus suosittelee myös korkeakoulujen siirtymistä etäopetukseen lähiopetustarpeet huomioiden.

Epidemian leviämisvaiheessa, joka saattaa olla Kanta-Hämeessä ovella, hallitus suosittelee yli 10 hengen yksityistilaisuuksien välttämisestä. Alueviranomainen voi myös kieltää yksityistilaisuudet ja sulkea julkiset tilat kokonaan.

Päiväkoteja, kouluja ja kirjastoja ei ole järkevää laittaa kevään lailla kiinni. Hallitus haluaisi pitää myös lasten ja nuorten harrastukset toiminnassa.

Viimesijaisena keinona hallitus suosittelee toisen asteen oppilaitosten siirtymistä etäopetukseen.

Kansalaiset ovat ymmärrettävästi ymmällään koronavirusviestinnän moniäänisyydestä, kun eri puolilla maata ja samantyyppisessä toiminnassa noudatetaan erilaisia rajoituksia.

On kuitenkin parempi, että koronarajoituksia päätetään alueellisesti kuin että koko Suomi suljettaisiin pahimpien alueiden tahdissa. Sitä ei yhteiskunta kestäisi.

Suositukset ja määräykset ovat vain toissijaisia. Eturintamassa ovat ihmiset. Jokaisen on pidettävä osaltaan huoli turvaväleistä ja hygieniasuositusten noudattamisesta.

Uusimmat

Fingerpori

comic