Pääkirjoitukset

Koronapassi ei saa hukkua byrokratiaan

Jatkuvat korona-altistukset karanteeneineen eivät ole riesa ainoastaan yksilöille, vaan myös yrityksille. Kuva: Riku Hasari / HäSa
Jatkuvat korona-altistukset karanteeneineen eivät ole riesa ainoastaan yksilöille, vaan myös yrityksille. Kuva: Riku Hasari / HäSa

Koronapassista on Suomessa louskutettu leukoja mutta toistaiseksi vähin tuloksin.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) kääntyminen passin kannattajaksi enteilee hyvää.

Vielä keväällä pääministeri piti esillä lähinnä koronapassiin liittyviä yhdenvertaisuusongelmia, mutta tällä viikolla oli toinen ääni kellossa.

Suomen hallitus on kesän aikana ymmärtänyt sen, mitä liike-elämä ja tapahtuma-ala on jankuttanut jo pitkään: emme voi jatkaa jatkuvien rajoitusten tiellä, yhteiskunnan on avauduttava.

Tämän puolesta puhuvat nyt myös terveydenhuollon edustajat.

Vaikka koronatapausten määrä huitelee koko maassa korkeana, esimerkiksi Kanta-Hämeessä ei nähdä tarvetta siirtyä leviämisvaiheen rajoituksiin.

Kanta-Hämeen pandemiaryhmää ei ole voinut koronan hoidossa syyttää lepsuilusta. Päinvastoin, täällä on menty tähän mennessä kirjaimellisesti vähintäänkin virallisten suositusten mukaan.

Nyt sairaanhoitopiirin johtaja Sally Leskinen kuitenkin huomauttaa, ettei ilmaantuvuuslukujen noususta huolimatta syytä tiukoille yleisötilaisuusrajoituksille ole.

Korona leviää tällä hetkellä rokottamattomien nuorten keskuudessa, eikä juurikaan kuormita keskussairaalan osastoja.

Vanhukset ja muut riskiryhmäläiset ovat täyden rokotussarjan vuoksi suojassa taudin vakavilta muodoilta.

Altistuksia esimerkiksi ravintoloissa ja yleisötilaisuuksissa kuitenkin tapahtuu. Karanteenit ovat riesa paitsi niiden kohteille, myös yritysten toiminnalle.

Koronapassi mahdollistaisi ravintoloiden ja syksyllä työhön palaavien kulttuurilaitosten toiminnan lähes normaalilla tasolla.

Rokotuksen vaatiminen vallitsevassa koronatilanteessa ravintolaan tai yleisötapahtumaan mielivältä ei ole ihmisoikeusloukkaus.

Maailmalla on kokemuksia myös yleisötapahtumien yhteydessä otetuista pikatesteistä, joiden avulla rokottamatonkin on voinut päästä koronaturvalliseen tapahtumaan.

Mahdollisuuksia siis on, jos on tahtoa. Sitä odotetaan hallituksen lisäksi eduskunnalta.

Koronapassi ei saa jäädä byrokratian ja perustuslakivaliokunnan hampaisiin. Se on käsiteltävä viivyttelemättä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic