Pääkirjoitukset

Koronapassi ei voi olla täysin tasapuolinen – Ihmisten omilla valinnoilla on merkityksensä

Passi on hyvä muistutus siitä, että ihmisten omilla valinnoilla on merkityksensä. Jos ei ole passia, ei ole asiaa helsinkiläiseen yöbaariin. Rokottamattomien epidemia jatkuu.
Koronapassi on käytännössä mobiililaitteella mukana kulkeva ja Omakannasta luettava EU:n rokotustodistus tai paperille tulostettu versio siitä. Kuva: ESKO TUOVINEN
Koronapassi on käytännössä mobiililaitteella mukana kulkeva ja Omakannasta luettava EU:n rokotustodistus tai paperille tulostettu versio siitä. Kuva: ESKO TUOVINEN

Koronarajoitukset ovat rasittaneet jo sietämättömän pitkään ja laajasti suomalaisten elämää ja elinkeinotoimintaa. Taloudellisten ja henkisten vahinkojen määrää on vaikeaa yrittääkään arvioida.

Jokainen pienikin askel rajoitusten purkamiseksi on erittäin tervetullut.

Viikonloppuna nykyisillä rajoitusalueilla käyttöön vihdoin saatu koronapassi sopii ilmeisen hyvin välivaiheeseen ennen yhteiskunnan odotettua avaamista.

Passi on nimenomaan vaihtoehto rajoituksille. Sitä asiakkailta vaatimalla voi ovet pitää avoinna ja kassakoneen päällä.

Koronapassi ei ole mikään lopullinen saati ainoa ratkaisu, jonka avulla ihmiset voivat palata kaipaamiensa palveluiden pariin, kuten esillä olleisiin pääkaupunkiseudun ja Varsinais-Suomen yöravintoloihin.

Kun rajoituksilta pyritään kaiken aikaa eroon, jää passi ajan oloon tarpeettomaksi.

Niin paljon kuin keskustelu passista on rönsyillytkin, on se lopulta pääperiaatteeltaan hyvin yksinkertainen: Omakannasta mobiilisovelluksella luettava EU:n rokotustodistus.

Koronapassin tasapuolisuudesta ja nimenomaan sen puutteesta on väännetty jo pitkään ja varsinkin ennen sen käyttöönottoa.

Passi jaottelee kansalaiset jyrkästi kahtia, passillisiin ja passittomiin.

Passin idea on ”todisteen” esittäminen siitä, että asianomainen on hankkinut näytön siitä, ettei ole levittämässä tautia.

Passi on hyvä muistutus siitä, että ihmisten omilla valinnoilla on merkityksensä. Jos ei ole passia, ei ole asiaa helsinkiläiseen yöbaariin. Ainakaan kantahämäläiselle passittomalle ei pitäisi toistaiseksi koitua juuri sen vakavampia menetyksiä.

”Tavanomaisen elämän tai lakisääteisten oikeuksien ja palveluiden nauttimisen kannalta välttämättömät palvelut” on rajattu passinkäytön ulkopuolelle (STM, 15.10.). Ministeriön täsmennys on avaava. Suomalaisten perusoikeuksiin ei ole kovin vakavasti puututtu.

Valitettavasti uutisviikko alkoi tiedolla, jonka mukaan sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä on noussut merkittävästi. Rokottamattomien epidemia jatkuu.

Uusimmat

Fingerpori

comic