Pääkirjoitukset

Koronatilanne vaatii edelleen varovaisuutta

Rokotukset ovat edenneet Kanta-Hämeessä sillä ripeydellä kun niitä on maakuntaan saatu. Noin puolet yli 16-vuotiaista on saanut ainakin ensimmäisen rokotteensa. Kuva: Sara Aaltio / HäSa
Rokotukset ovat edenneet Kanta-Hämeessä sillä ripeydellä kun niitä on maakuntaan saatu. Noin puolet yli 16-vuotiaista on saanut ainakin ensimmäisen rokotteensa. Kuva: Sara Aaltio / HäSa

Moni on saattanut nähdä uutiskuvista, kuinka puistot ovat täyttyneet hellepäivinä Helsingissä, miten Raumalla kansa juhli pääosin ilman maskeja jääkiekkomestaruutta ja kuullut Kokkolan iloisesta vapusta.

Yhden ainoan keskipohjalaisen vappubrunssin perusteella on jo todettu yli 50 koronavirustartuntaa. Maakunnassa oli – ja kannattaa alleviivata että oli – tätä ennen Euroopan pienin ilmaantuvuusluku.

Se, miten viimepäivien hellepiknikit näkyvät tilastoissa, tarkentuu vasta viikon kahden kuluttua. Vähintään paikallisia ryöpsähdyksiä voi olla tulossa, vaikka kukaan ei sellaista tietenkään toivo.

Ihmisten lähiviikkojen omalla käytöksellä on suuri merkitys sille, miten alkukesää Suomessa vietetään.

Kanta-Hämeessäkin yksittäisten päivien luvut ovat olleet nousussa, ja ilmaantuvuusluku on valitettavasti kohonnut ylöspäin.

Lisäksi maakunnassa on laajoja koronan koulu-, päiväkoti- ja harrastusaltistuksia. Esimerkiksi Janakkalassa karanteenissa on noin 160 oppilasta, kuusi opettajaa ja kahdeksan kouluohjaajaa.

Myös terveydenhuollon yksiköissä on tautialtistuksia ja -tartuntoja. Tämä vaikuttaa ymmärrettävästi maakunnan käytössä olevaan terveydenhuollon paikkamäärään.

Mitään uutta ja ihmeellistä keinoa kavalan taudin välttämiseksi ei ole.

Ei-välttämättömien kontaktien minimoiminen, hengityssuojaimet ja karanteenien noudattaminen ovat ehdottomia ykkösasioita.

Kannattaa samalla muistaa, että myös ulkona lähikontakteista on tullut tartuntoja, vaikka riski onkin selvästi pienempi kuin sisätiloissa.

Rajoituksia kevennetään nyt asteittain, eikä vähiten siksi, että lasten ja nuorten sarjamuotoinen kilpailutoiminta saadaan käyntiin. Järki pitää silti pitää matkassa mukana.

Virus leviää kuitenkin varsin hanakasti ja se voi aiheuttaa vakavaa tautimuotoa myös nuorille.

Hyvää nykyisessä tilanteessa on ainakin se, että noin puolet yli 16-vuotiaista kantahämäläisistä on saanut ensimmäisen rokoteannoksensa.

Toiveissa olisi nopeampikin tahti, kuten koko Suomessa, mutta se ei jää ainakaan paikallisista tekijöistä ja ammattilaisista kiinni.

Fingerpori

comic