Pääkirjoitukset

Koskemattomuus on aina taattava lentoliikenteessä

Ryanairin Boeing 737 laskeutumassa Vilnan lentokentälle sunnuntaina sen jälkeen kun kone oli joutunut tekemään pakotettuna ylimääräisen välikaskun Valko-Venäjän Minskiin matkallaan Ateenasta. Kuva: epa09224278
Ryanairin Boeing 737 laskeutumassa Vilnan lentokentälle sunnuntaina sen jälkeen kun kone oli joutunut tekemään pakotettuna ylimääräisen välikaskun Valko-Venäjän Minskiin matkallaan Ateenasta. Kuva: epa09224278

Irlantilaisen Ryanairin Valko-Venäjän Minskiin pakotetun koneen sunnuntainen kaappaus on sekä kuohuttava että tuomittava ja harvinainen kansainvälisessä siviili-ilmailussa – ja saa sellaiseksi jäädäkin.

Ilmailuhistorian törkein hyökkäys siviililiikennettä vastaan oli malesialaiskoneen ampuminen alas itäisen Ukrainan yllä heinäkuussa vuonna 2014. Olosuhteet olivat epäselvät ja jälkiselvittely monivaiheista Venäjän kiistettyä osallisuutensa joukkomurhaan.

Myös Ryanairin koneen tapauksessa on rikottu jyrkästi lentoliikenteen kansainvälisin säännöksin turvattua koskemattomuutta.

Hätävalheita kummempaa selitystä ei vielä ole, mutta syyllinen on: valtiollisen konekaappauksen tekijä on Valko-Venäjän valtio, jonka motiiviakaan ei tarvitse haeskella.

Matkustajana oli valkovenäläinen oppositioaktivisti ja journalisti Roman Protasevitsh, joka pidätettiin Minskin lentokentällä. Käsky pidätykseen tuli presidentti Aljaksandr Lukashenkalta.

Valko-Venäjä on tähän asti pitänyt kaikkia demokratian polkemista vastaan suunnattuja vaatimuksia törkeänä puuttumisena sen sisäisiin asioihin.

Nyt Valko-Venäjä on tehnyt maan tilanteesta ihan omilla toimillaan syvästi kansainvälisen ja saa kantaa vastuunsa.

Reaktiot ovat olleet lähinnä tyrmistyneitä. Miten mikään valtio voi toimia näin törkeästi, tyhmästi ja varsinkin ylimitoitetusti?

Valko-Venäjän nykyhallinnon epätoivo on jo syvää – Putinin Venäjän suojattinakin. Samoin on vallanpitäjistä riippumattoman median pelko: nuoren toimittajan pidätykseen tarvitaan MiG-29-hävittäjä ohjuksineen.

Matkustajakone lensi normaalia reittiään Kreikan Ateenasta Valko-Venäjän yli Liettuan Vilnaan.

Kriisialueet on jouduttu tähän asti ottamaan huomioon lentoreittien suunnittelussa. Nyt Valko-Venäjä on itse julistautumassa sellaiseksi pelottavalla tavalla.

Koneessa sanotaan olleen Valko-Venäjän turvallisuuspalvelun KGB:n agentteja. Järkyttävä, epäuskottava ja epätoivoinenkin oli valkovenäläinen selitys tapahtuneen syyksi: pommiuhka. Mitään pommia ei tietystikään löytynyt.

Uusimmat

Fingerpori

comic