Pääkirjoitukset

Kouluverkkoratkaisu käy tunteisiin Forssassa

Talsoilan koulu saattaa jo parin vuoden päästä jäädä pois käytöstä, kun Monikylä aloittaa toimintansa. Kuva: Tapio Tuomela
Talsoilan koulu saattaa jo parin vuoden päästä jäädä pois käytöstä, kun Monikylä aloittaa toimintansa. Kuva: Tapio Tuomela

Kouluverkkoratkaisut ovat joka kunnassa kovin kipeitä ja tunteita herättäviä.

Forssassa raskas ja vuosia veivattu kouluverkkoratkaisu ei päättynytkään monitoimikeskuksen rakentamiseen, vaan saa nyt uusia kierroksia.

Forssan perusopetuksen kouluverkkoraportin mukaan tuoreet lapsimääräennusteet osoittavat niin pahasti alaviistoon, ettei järkevän kokoisia ensimmäisiä luokkia saada enää lähivuosina kokoon keskustan kouluissa.

Ei, vaikka Monikylä poistaa valmistuessaan yhtälöstä Kuhalan ja Tölön koulut.

Rehtorien valmistelema raportti ehdottaa kritiikkiä pelkäämättömästi ratkaisuksi Talsoilan koulun sulkemista Monikylän aloittaessa syksyllä 2022. Periaatteessa ratkaisulla ei olisi näin kiire, mutta eteen se tulisi raportin mukaan silti lähivuosina ja jokaisen lisävuoden kulut tuntuvat kuntataloudessa.

Esitys on herättänyt kaupungissa ymmärrettävästi tuohtumusta. Talsoilan koulun vanhainyhdistys pitää raporttia tarkoitushakuisena.

Raportista on luettavissa, miksi ratkaisuksi esitetään kaksisarjaisen Talsoilan koulun lopettamista.

Keskuskoulua tarvitaan edelleen vuosiluokkien 1–9 kouluna. Koijärven koulu on kaukana ja sen oppilasennuste on vakaa. Taajaman reuna-alueilta Vieremän ja Heikan kouluista voi oppilaita siirtää käytännössä vain yhteen kouluun, jolloin opetusryhmien optimointi kärsii. Käteen jäisi näin Talsoila.

On syytä ymmärtää, että mitään ratkaisua ei ole tehty eikä salailua harrastettu. On ympäripyöreää selvittelyä parempi, että raportin tekijät esittävät suoraan ratkaisuehdotuksensa.

Sivistys- ja tulevaisuuslautakunta pyytää asiasta vasta lausuntoja ja odottaa perustellusti laajaa lapsivaikutusten arviointia.

Kouluverkko palaa sitten lautakunnalle ja etenee kaupunginhallituksen kautta valtuuston päätettäväksi. Kuntavaalivuonna panokset ovat korkeat.

Asiasta riittää ja saa esittää mielipiteitä. Hyväksyttävää ei sen sijaan ole somessa esiin pulpahtanut henkilökohtaisuuksiin menevä viranhaltijoiden ja päättäjien parjaus.

Kouluverkkoon ei löydy kaikkia tyydyttävää ratkaisua, mutta joku päätös on tehtävä lapsimäärän laskun takia.

Kouluverkkoratkaisussa kyse paitsi opetuksellisista asioista myös seinien ja tarpeiden yhteensovittamisesta.

Uusimmat

Fingerpori

comic