Pääkirjoitukset

Kuluttajien luottamus ruokkii asuntokauppaa

Asuntoilmoituksilla on nyt aiempaa enemmän kiinnostuneita seuraajia. Kuva: Lassi Puhtimäki
Asuntoilmoituksilla on nyt aiempaa enemmän kiinnostuneita seuraajia. Kuva: Lassi Puhtimäki

Pitkän alakulon ja alavireisyyden jälkeen kuluttajien luottamus talouteensa on ilahduttavasti parantunut. Ainakin toviksi.

Kuluttajien luottamus on Tilastokeskuksen tuoreen tutkimuksen mukaan vahvinta yli kahteen vuoteen. Numerollisesti lukema ei ole vieläkään erityisen korkea, mutta tärkeintä on oikea suunta pois isoista pakkaslukemista.

Kuluttajien luottamusindikaattori nousi tammikuussa edellisten kuukausien lukemista ja samalla yli pitkän ajan keskiarvonsa.

Kuluttajien luottamus näkyy myös asunnonosto- ja peruskorjausaikeina. Ihmisten kiinnostus asumisensa parantamiseen ja asuntolainoihin elpyi jo viime vuoden jälkipuoliskolla, kun olivat olleet pitkään linnoittautuneena koteihinsa koronaepidemian takia.

Kuluttajien asunnonostoaikeet ovat lisääntyneet sekä viime joulukuusta että vuoden takaisesta.

Joka kuudes kotitalous toteaa nyt suunnittelevansa uuden asunnon ostoa vuoden sisällä, kun tutkimuksen neljännesvuosisadan keskiarvolukema on joka kahdeksas talous.

Asunnon ostosuunnitelmia oli kuluttajilla helmikuussa enemmän kuin koskaan aiemmin mittaushistoriassa vuodesta 1998. Lainanottokaan ei pelota.

Lisäksi kuluttajien kiinnostus asuntojensa peruskorjauksiin kasvoi huomattavasti tammikuussa. Lähes joka neljäs vastaaja aikoo kunnostaa asuntoaan vuoden aikana.

Asunnonosto- ja peruskorjausaikeita voi täten kuvata tavanomaista selvästi valoisammaksi, mikä kuulostaa mainiolta koronavuoden jälkeen.

Asuntokaupan lupaavat näkymät eivät tosin heijastu ainakaan vielä rakennusalan luottamukseen. Elinkeinoelämän keskusliiton luottamusindikaattori todistaa rakennusyritysten vähäistä luottamusta helmikuussa.

Tammikuussa tehdyssä kyselyssä voi näkyä nostetta koronarokotusten alkamisesta. Seuraavissa mittauksissa luottamus saattaa siis notkahtaa, jos koronatilanne vielä pahenee. Koronarajoituksissa ja rokotustahdissa onnistuminen on joka tapauksessa oiva kiritin myös talouteen.

Uusimmat

Fingerpori

comic