Pääkirjoitukset

Kuluttajien pessimismi on pahasta – Heikko luottamus on taantumaa ruokkiva ennuste

Kuluttajien halu säästämiseen on kasvanut. Kuva: Juhani Salo

Kuluttajien usko Suomen ja oman talouden näkymiin on piinaavan heikko. Kuluttajien luottamus omaan talouteensa on romahtanut historiallisen alas.

Synkkä korona-aika horjutti kyllä kuluttajien luottamusta, mutta nyt on vielä tuulisempaa. Kun polttoaineiden, sähkön ja elintarvikkeiden hinnat sekä lainakorot ja inflaatio ovat nousseet korkealle, kuluttajan mieli on matalalla ja usko taloudenpitoon on koetuksella.

Kriisit pudottavat ymmärrettävästi ihmisten luottamusta talouskehitykseen, vaikka henkilökohtainen rahatilanne olisi heillä hyvä.

Kuluttajien odotus omasta taloudesta vuoden kuluttua oli Tilastokeskuksen mukaan koko mittaushistorian 1995-2022 ankein.

Kuluttajat ovat vuosien varrella tottuneet epäilemään Suomen talousnäkymiä. Yli puolet kuluttajista arvioi maamme talouden huononevan edelleen. Näkemys on realistinen, koska valtion menokehykset ovat paukkuneet.

Valtion heikoista talousnäkymistä huolimatta kuluttajat ovat tavanneet uskoa oman taloutensa myönteiseen kehitykseen. Nyt osalla kuluttajista optimismi omaan talouteen on rapissut.

Myönteistä on se, että kuluttajat eivät pelkää työttömyyttä ja pitävät rahatilannettaan toistaiseksi melko hyvänä. Osalla on tallessa kertyneitä säästöjä koronavuosilta.

Kuluttajien varovaisuus kuitenkin kasvaa, mikä näkyy ostokäyttäytymisessä. Kestotavaroiden hankintaa ei nyt suunnitella.

Jos tai kun kotimainen kuluttaja alkaa arkailla, se näkyy ikävästi autokaupassa, käyttötavarakaupassa, lihatiskeillä ja asuntomarkkinoilla. Auton tai asunnon ostoa suunnitteleekin nyt tavallista harvempi.

Myös suomalaisyritysten suhdannenäkymät ovat Elinkeinoelämän keskusliiton tuoreen suhdannebarometrin mukaan heikentyneet kaikilla päätoimialoilla, vaikka yritysten tuotanto ja myynti ovat kasvaneet kesän aikana. Kasvu vaikuttaa pysähtyvän vuoden lopulla.

Kun kuluttajat panttaavat ostojaan ja yritykset hankintojaan ja investointejaan, talouden pyörät hidastuvat. Investointien taso on ollut jo entuudestaan alhainen finanssi- ja eurokriisin takia. Nousset kustannukset kalvavat yritysten kannattavuutta.

Heikko luottamusindeksi on valitettavasti itseään toteuttava ja taantumaa ruokkiva ennuste. Edessä väijyy tätä tahtia taantuma, mutta sen syvyys ja pituus ovat arvoituksia. Kriisin osaltaan laukaissut Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ei osoita päättymisen merkkejä.

Uusimmat

Fingerpori

comic