Pääkirjoitukset

Kuntavaalit eivät saaneet väkeä liikkeelle kaupungeissa

Äänestyksessä Forssan kaupungintalossa ei sunnuntaina ollut ruuhkasta tietoakaan. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL
Äänestyksessä Forssan kaupungintalossa ei sunnuntaina ollut ruuhkasta tietoakaan. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL

Äänestysaktiivisuus romahti koronan kurittamissa kuntavaaleissa. Forssan seudulla vain Humppilan ja Jokioisten kunnat pääsivät äänestysaktiivisuudessa yli 60 prosentin. Tulos on kaikkein huonoin seutukunnan kuntavaalissa koko 2000-luvun ajan.

Humppilan 62,0 ja Ypäjän 60, 5 prosentin äänestysintoa voi pitää tilanteeseen nähden tyydyttävänä. Jokioinen ylsi nyt 58,6 ja Tammela 58 prosentin lukemiin. Urjala jäi 55 prosenttiin.

Kuntavaalit eivät näytä saavan väkeä liikkeelle kaupungeissa, joissa päättäjät ja kuntalaiset tuntuvat olevan kauempana toisiaan. Seudun viisikosta Forssa on ennekin pitänyt perää, mutta nyt äänestysaktiivisuus putosi peräti 54 prosenttiin.

Naapurikaupungeista Somero sai kokoon säällisesti 59 prosenttia äänioikeutetuista, mutta Loimaa romahti 52,5 prosenttiin.

Vain 2000-luvulla vain vuoden 2008 kuntavaaleissa äänestysaktiivisuus nousi maassa yli 61 prosentin. Vielä 1960-, 1970- ja 1980-luvulla kansalaisoikeuttaan käytti yli 70 prosenttia äänioikeutetuista.

Äänestysaktiivisuus putosi koko maassa 1990-luvun laman jälkeen niin, että 1996 äänestämässä kävi kunnallisvaaleissa 61,3 prosenttia kansalaisista.

Lounais-Hämeessä kuntavaalien äänestysaktiivisuus on tavannut olla noudatella koko maan linjaa mutta selvästi valtakunnallisen prosentin yläpuolella.

Äänestysaktiivisuuden pudotuksesta voinee syyttää koronatilannetta, sillä tänä poikkeusvuonna kahden viikon ennakkoäänestysaikana olisi ainakin ollut aikaa löytää tiensä äänestyspaikalle. Sunnuntaille osui verraten kaunis mutta tuulinen kesäsää.

Valtakunnallisen poliittisen tilanteen ja kovan paikallisen polemiikin olisi luullut saavan kuntalaiset liikkeelle. Vaan ei.

On vielä erikseen punnittava, tarvitaanko seuraavissa vaaleissa ennakkoäänestysaikaa pidentää normaalista. Ennakkoäänestyksen suosio antoi vielä odottaa kohtuullista äänestysaktiivisuutta.

Demokratian toteutumisen kannalta kansan laimea äänestysinto on harmillista. On muistettava, että ilman vaaleja ei edes olisi demokratiaa.

Myönteistä on vain se, että valtaosa kansalaisista kokee yhä äänestämisen tärkeäksi, enemmänkin velvollisuudeksi kuin vain oikeudeksi.

Uusimmat

Fingerpori

comic