Pääkirjoitukset

Kuosikeskus kypsyi kauan kukoistukseensa

Tekstiilitaiteilijat Texo ry:n puheenjohtaja Miia Pöytälaakso (oik.) ja hallitukseen kuuluva Ulla-Maija Vikman (vas.) tutustumassa Kuosikeskuksen Ihana Kukka -näyttelyyn kuraattorina toimineen Tanja Valtan johdolla. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL
Tekstiilitaiteilijat Texo ry:n puheenjohtaja Miia Pöytälaakso (oik.) ja hallitukseen kuuluva Ulla-Maija Vikman (vas.) tutustumassa Kuosikeskuksen Ihana Kukka -näyttelyyn kuraattorina toimineen Tanja Valtan johdolla. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL

Toive laajasta, valtakunnallisesti kiinnostavasta tekstiilimuseosta kyti Forssassa vuosikymmeniä. Se muuttui ja jalostui vuosien varrella Tyyki-tekstiilimuseon tilaongelmien kautta uudeksi, valoisaksi Kuosikeskukseksi.

Vaatimattoman oloinen, kotoisa tyykikylä muokkautui kaupungin markkinoinnissa samalla komealta kalskahtavaksi kuosien kaupungiksi.

Laaja, valtakunnallista yleisöä tavoitteleva tekstiilimuseohanke on ollut moneen otteeseen esillä Forssassa, perinteisessä tekstiilikaupungissa.

Toteutus oli lähellä jo 1980-luvulla, mutta taisi karahtaa kiinni rahoitukseen. Aika ei tuolloin ollut muutenkaan kypsä laajamittaisen hankkeen eteenpäin viemiseen.

Kuosikeskusta alustettiin vuosien pohdinnalla ja pitkällä suunnittelulla.

Forssan kaupunginvaltuusto päätti yksimielisesti vuosi sitten kesäkuussa Kuosikeskuksen perustamisesta ja lankavärjäämön tilojen peruskorjaamisesta keskusta varten.

Opetus- ja kulttuuriministeriön investointiavustus kattoi Kuosikeskuksen noin 220 000 euron peruskorjauksesta 30 prosenttia.

Komean Kuosikeskuksen ovet on nyt avattu. Se voi nyt esitellä asianmukaisissa tiloissa kävijöille Forssan museon hoidossa olevaa ainutkertaista painokangaskokoelmaa.

Luvassa on pienimuotoisia vaihtuvia näyttelyitä pysyväisnäyttelyn rinnalla.

Haave Forssan valtakunnallisestakin vierailukohteesta on näin saanut ilmaa purjeisiinsa.

Kunnon matkailukohteeksi nouseminen vaatii vielä tiedotusta ja markkinointia, missä auttaa Forssan museon juuri saama opetus- ja kulttuuriministeriön 55 000 euron hankeavustus.

Hanke vauhdittaa tekstiilejä tallentavien museoiden ja kulttuurikohteiden sekä teollisuusperintöön liittyvien toimijoiden verkostoitumista, mikä onkin tarpeen. Yhteinen tarjonta lisää huomioarvoa.

Näin aihepiiristä kiinnostuneet matkailijat eivät eksy netin pohjattomaan paljouteen vaan löytävät verkkosivustolle koostettavia matkailun teemakokonaisuuksia.

Kuosikeskus kirkastaa osaltaan Forssan imagoa ja lisää kiinnostavuutta vierailukohteena. Kuosikeskus kunnioittaa hienosti kaupungin historiaa sekä tekstiiliosaamista ja -taidetta.

Uusimmat

Fingerpori

comic