Pääkirjoitukset

Lähiruoan tarjoaminen monen tekijän summa

Korkeavahan keskuskeittiön hyörinää. Kuva: Lassi Puhtimäki
Korkeavahan keskuskeittiön hyörinää. Kuva: Lassi Puhtimäki

Lähiruoan käyttö on kasvanut julkisissa keittiöissä hitaasti mutta varmasti. Käytön kasvua ovat jarruttaneet hankintojen työteliäisyys ja tiukat määrärahavaraukset.

Julkiset hankinnat ovat isoa bisnestä. Lähiruoan tarjoaminen kouluissa ja laitoksissa ei ole kiinni vain päättäjistä vaan myös tuottajista ja jalostusyrityksistä.

Forssan seudun kunnissa on kaunista pyrkimystä parantaa hankinnoissa lähituottajien ja lähiruoan jatkojalostajien mahdollisuuksia. Yhtenä täkynä on ateriapalveluja tuottavan Loimijoen Kuntapalvelujen nykyisen hankintasopimusjakson päättyminen ensi vuoden aikana.

Hankintalaki ei estä paikallisia hankintoja, mutta kilpailuttamisessa se vaatii noudattamaan avoimuus-, syrjimättömyys- ja tasapuolisuusperiaatetta. Paikallista tuottajaa ei siis saa yksioikoisesti suosia.

Hankintaosaaminen on ensiarvoisen tärkeää. Perinteisen tavan on rinnalla on työstettävänä uudempi dynaaminen hankintamenettely.

Lähiruoan tuottajien mahdollisuuksia voi kilpailutuksessa parantaa esittämällä ehtoja esimerkiksi tuotteiden tuoreudesta, ravitsemuksellisesta laadusta, jäljitettävyydestä, luonnonmukaisesta tuotannosta ja toimitusajasta sekä ympäristövaikutuksista.

Pientuottajatkin pääsevät mukaan tarjouskisaan, kun isot hankintakokonaisuudet pilkotaan osiin. Osuuskuntakin on hyvä vaihtoehto.

On myös ostajan etu, kun hankintakokonaisuudet mahdollistavat aidon kilpailun ja usea toimija tarjoaa elintarvikkeitaan. Samalla on pidettävä huoli siitä, että lähituottajien toimitusvarmuus on riittävä.

Tammelan kunta näyttää seudulla mallia suosituksellaan julkisen sektorin 20 prosentin lähiruokatavoitteella. Tavoitteen täyttämisessä on tosin tekemistä.

Loimijoen Kuntapalvelujen tavoitteena on nostaa lähituotteiden osuutta hankinnoista nykyisestä 10 prosentista.

Lähiruoan osuuden kasvattaminen vaatii ennen kaikkea hyvää keskusteluyhteyttä ja aktiivisuutta toimijoiden välillä, joita on nyt Forssan seudulla edistetty.

Lähiruoan käyttö kunnissa kysyy ennen kaikkea tahtoa ja vasta sitten hintaa.

Lähiruoan hankkiminen on kannanotto paikallisen tuotannon puolesta ja pitää eurot alueella.

Pääkirjoitusta korjattu 10.12. klo 16.37: Tammelan lähiruokatavoitteeksi korjattu 20 prosenttia aiemman 25 prosentin sijaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic