Pääkirjoitukset

Lakko uhkaa sulkea Kanta-Hämeen keskussairaalan teho-osaston – Potilaskuljetukset aiheuttavat vaaratilanteita

Kanta-Hämeen teho-osasto suljetaan ensi perjantaina. Valmistelu potilassiirtoihin on jo aloitettu. Kuva: Esko Tuovinen

Kanta-Hämeen keskussairaalassa on varauduttu tyhjentämään teho-osasto ensi viikolla.

Taustalla on hoitajaliitto Tehyn ja Superin antama lakkovaroitus. Hoitajaliittojen tavoite on lakoilla vauhdittaa pitkään jumissa olleita työehtosopimusneuvotteluita.

Työnseisaus kestää ensi perjantaina vuorokauden, mikäli sopua työehtosopimuksesta ei sitä ennen synny.

Lakko tulee kantahämäläisten kannalta pahaan aikaan.

Todennäköisesti hallitus ei ehdi saada valmiiksi lakiesitystä potilasturvallisuuslaista, jolla hoitajat voitaisiin määrätä suojelutyöhön lakosta huolimatta. Nyt ei voida myöskään hyödyntää keväällä valmisteltua potilasturvallisuuslakia, koska se ei vastaa tämänhetkiseen tilanteeseen.

Vireillä olevasta lakiluonnoksesta on eri versioita, joista yhdessä velvoitettaisiin ensin työnantaja- ja työntekijäpuolta sopimaan suojelutyöstä ennen kuin hoitajia voitaisiin suoraan määrätä töihin.

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Linden (sd.) arvioi MTV Uutisille, että laki olisi mahdollista saada ensi viikolla valmiiksi, mutta se ei välttämättä ehdi pelastamaan Kanta-Hämeen keskussairaalan tilannetta.

– Uskon, että siitä yhden päivän työnseisauksesta verraten pienen teho-osaston kohdalla voidaan mahdollisesti selvitä ilman lakiakin, sanoi Lindén MTV Uutisille.

Mitä se sitten käytännössä tarkoittaa, jää hämäräksi. Kyllähän kaikista asioista selvitään. Se ei ole tässä se ongelma.

Ongelma on se, että potilaat eivät ole yhdenvertaisessa asemassa ensi viikolla, kun tehohoitoa ei voida antaa. Tehon alasajo pitää aloittaa jo hyvissä ajoin ennen perjantaita, suunnitelmien mukaan jo keskiviikkona.

Kanta-Hämeen keskussairaalan teho-osasto on varsin pieni ja onneksi lähellä on monia yliopistosairaaloita, joihin keskiviikosta lähtien tehohoitoa tarvitsevat potilaat kuljetetaan, mutta aivan yksinkertaista se ei ole.

Kuljestusten valmistelu ja potilaiden siirrot sitovat paljon työvoimaa. Ambulanssissa pitää olla vähintään anestesialääkäri ja tehohoitaja.

Lakko aiheuttaa paljon inhimillistä kärsimystä paitsi siirrettäville potilaille myös heidän omaisilleen. Se aiheuttaa myös pelkoa ja harmia, koska potilaan siirtäminen on aina riski. Myös vaativia leikkauksia joudutaan siirtämään lakon jälkeiseen aikaan.

Nyt toivotaaankin sormet ristissä sopua työehtosopimusneuvotteluihin, jotta lakolta vältyttäisiin. Ihan helpolla sopu ei synny.

Uusimmat

Fingerpori

comic