Pääkirjoitukset

Lapin keskusta repii hallituksen rivejä

Keskustan Lapin piirikokous vaati sunnuntaisessa kannanotossaan perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) eroa. Kuva: Arttu Laitala
Keskustan Lapin piirikokous vaati sunnuntaisessa kannanotossaan perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) eroa. Kuva: Arttu Laitala

Matkailu on elintärkeä elinkeino keskustan tukialueella Lapissa. Jyrähdys kairoilta koituu kuitenkin suoraan opposition ja etenkin perussuomalaisten hyväksi.

Kaksi ministeriä on ollut koronakriisin hoidossa muita keskeisemmissä asemissa: pääministeri Sanna Marin ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru, molemmat demareita.

Marin on kerännyt hallituksen suurelta osin onnistuneesta politiikasta kansainväliset kehut, kun taas mielipiteitä rankasti jakava Kiuru on joutunut toimistaan ankarankin kritiikin kohteeksi.

Kaksikko on vahvasti sidoksissa toisiinsa. Se näkyy aukottomassa tuessa, jota Kiuru on nauttinut Marinin suunnalta.

Viikonloppuna Lapin keskustapiirin purkaus eli Kiuruun kohdistunut erovaatimus on jatketta sarjassa, jonka huipentuma oli jo kuukausi sitten lokakuussa epäluottamuslauseäänestys eduskunnassa.

Kiuru halutaan ulos, mutta hänellä on ministerin nauttimista luottamuksista tärkein eli eduskunnassa mitattu. Olisikin paljon rakentavampaa keskittyä asioihin kuin ministerin henkilöön.

Luottamus mitattiin keväisen kasvomaskisekoilun vuoksi. Taustalla olivat kuitenkin myös SDP:n ja keskustan linjaerot, joita epäluottamusta esittänyt kokoomus repi auki.

Koronarajoitusten takia merkittävät matkailutulot jäävät Lapissa saamatta, mutta on yksisilmästä syyttää rajoituksista pelkästään ministeriä, jonka vastuualueeseen ne kuuluvat. Ei hänen eronsa enää rajoituksia muuksi muuttaisi, eikä etenkään sitä, että sulku tiukkenee koko ajan Euroopassa.

Matkailu on elintärkeä elinkeino keskustan tukialueella Lapissa. Jyrähdys kairoilta sataa kuitenkin suoraan opposition ja etenkin perussuomalaisten laariin. Lyhyellä tähtäimellä se ennakoi myös isoa velkarahalla ostettua tukipakettia Lapin matkailulle.

SDP:n ja keskustan hallitustaival ei ole ollut herkkua, eikä keskusta ole päässyt aikaisemman puheenjohtajansa Katri Kulmunin aikana pahasti vaivanneesta rimpuilustaan demareiden liekanarussa.

Keskusta jatkaa kuin puoliväkisin korpivaellustaan. Uuden valonnäyttäjän eli Annika Saarikon liikkumavara on pieni. Hänen on pakko olla tukemassa hallituskollegaansa Kiurua, vaikka sitten pitkin hampain, eikä siitä gallupeissa kiitellä kuntavaalien lähestyessä.

Uusimmat

Fingerpori

comic