Pääkirjoitukset

Liikenne on kaikkien osapuolten yhteispeliä, ei isompien ylivaltaa

Liikennesääntöjen tuntemisessa on itse kullakin petrattavaa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan Lehden mielipideosastolla viriää aina silloin tällöin tervetullut keskustelu liikennesäännöistä ja niiden noudattamisesta. Keskustelu lisää ihmisten tietoisuutta liikenteessä käyttäytymisestä.

Lounaishämäläinen liikennekulttuuri kehittyy, mutta siinä on edelleen parantamisen varaa.

Liikennekulttuurin lisäksi kohennettavaa riittää etenkin teiden ja katujen kunnossapidossa, liittymäjärjestelyissä sekä jalankulku- ja pyöräilyväylissä.

Nopein reitti turvalliseen liikenteeseen kulkee asenteiden muuttamisen kautta.

Lounaishämäläisessä liikennekulttuurissa perin tuttua ovat punaisia päin ajaminen, vilkun unohtuminen, ylinopeus ja jalankulkijoiden heikko huomiointi.

Jalankulkijat ja pyöräilijät, etenkin lapset, ovat Forssan seudulla muita tiellä liikkujia enemmän vaarassa.

Suojatie ei valitettavasti lunasta nimeään eikä turvasataman omaisia keskisaarekkeita tai pyöräteitä ole kaikkialla. Riskialttiita ovat myös kevyen liikenteen risteämiskohdat ajoneuvoliikenteen kanssa. Moni pyöräilee myös jalkakäytävällä, kun pyöräteitä ei ole joka kadun reunalla.

Liikenneväyliä on ennen tavattu suunnitella pitkälti autoa ajavien ehdoilla, mutta se ei ole enää tätä päivää. Liikenne on kaikkien osapuolten yhteispeliä, ei isompien ylivaltaa.

Forssan pääkadun, Kartanonkadun, remontti herätti aikanaan kovan äläkän etenkin huonosti muotoiltujen hidasteiden vuoksi, mutta myös siksi, että kuljettajien mukaan “liikenteen sujuvuus” kärsi. Kiertoilmaus tarkoitti ajonopeutta.

Kiertoliittymät ovat saaneet armon, koska ne vetävät autoja varsin sutjakkaaksi ilman turhia pysähtelyjä. Samalla ne ovat epäilyistä huolimatta osoittautuneet toimiviksi myös jalankulkijoiden kannalta.

Seuraava iso kunnostuskohde Forssassa on Turuntien modernisointi. Nopeudet tahtovat nousta leveällä ja pitkällä väylällä. Suunnittelun lähtökohtana on kaupunkiliikenteen eri osapuolten turvallisuuden lisääminen, mikä vaatii autoilijoilta kevyempää kaasujalkaa.

Alhaisten taajamanopeuksien noudattaminen antaa parhaan turvan liikenteen heikommille osapuolille.

Parannettavaa on jokaisen suhtautumisessa ja muiden huomioimisessa. On peiliin – ei vain peruutuspeiliin – katsomisen paikka.

Jokainen voi vaikuttaa liikenneturvallisuuteen omalla käyttäytymisellään.

Uusimmat

Fingerpori

comic