Pääkirjoitukset

Liikuntapaikkojen rahoitus kullankallista

Someron yleisurheilukenttä odottaa perusparannustaan. Kuva: Lassi Puhtimäki
Someron yleisurheilukenttä odottaa perusparannustaan. Kuva: Lassi Puhtimäki

Valtio on jakanut liikuntapaikkarakentamiseen vuosittain miljoonia euroja. Uusi hakukierros on taas alkamassa ja päättyy joulukuun lopussa.

Liikuntapaikkojen valtionavustuksia voi saada ennen kaikkea laajojen käyttäjäryhmien liikuntapaikkojen rakentamiseen ja perusparannukseen. Hankkeiden on tarkoitus hyödyntää kaikenikäisiä kansalaisia.

Liikuntapaikka-avustukset ovat käyneet tutuiksi ja olleet tarpeen myös perinteisen Lounais-Hämeen alueella.

Forssan kaupunki saa monitoimikeskuksen liikuntahallin rakentamiseen 750 000 euron tuen ja hakee vielä valtionavustusta sen lähiliikuntapaikalle.

Someron kaupungille on luvassa valtionosuus yleisurheilukentän peruskorjaukseen, mutta vääntöä on ollut etenkin vanhan katsomon kohtalosta.

Viimeaikaisiin tuensaajiin kuuluvat myös Humppilan Riviera-uimaranta, Jokioisten pesäpallokenttä ja Urjalassa päiväkodin lähiliikuntapaikka.

Opetus- ja kulttuuriministeriö hallinnoi valtionavustuksia liikuntapaikkahankkeissa, joissa kustannukset ovat yli 700 000 euroa. Tätä pienemmissä hankkeissa valtionavusta päättää aluehallintovirasto.

Harkinnanvarainen avustus tapaa olla enintään 30 prosenttia kustannusarviosta (alv 0). Joka tapauksessa avustus voi olla ratkaiseva hankkeen toteutukselle.

Suomen liikuntapaikoista yli 70 prosenttia on kuntien rakentamia ja ylläpitämiä. Kunnilla ja valtiolla on lakisääteinen velvoite rakentaa liikuntapaikkoja kansanterveyden hyväksi.

Liikunnan tukieurot ovat perua pahamaineisen rahapelitoiminnan tuotoista.

Rahapelituotoista on käytetty vuosittain urheilun ja liikuntakasvatustyön edistämiseen neljännes kaikista tuotoista, toistasataa miljoonaa euroa. Liikuntapaikkarakentaminen on vain yksi siivun jakaja.

Liikunnan ja urheilun rahoitus on valinkauhassa, kun Veikkauksen tuotot vähenevät. Hallitus pyrkii 2020–2021 kompensoimaan koronakriisistä johtuvan aukon edunsaajille täysimääräisesti budjettivaroista.

Varsinaiseksi ratkaisuksi hallitus on luvannut kohutun arpajaislain uudistuksen kompensointeineen. Käy kuinka käy, liikuntapaikkarakentamista ei pitäisi tässä uhrata.

Liikuntapaikoilla on elintärkeä rooli kasvattaa liikunnallista elämäntapaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic