Pääkirjoitukset

Lisää lähiruokaa, kuuluu toive useammasta suusta

Loikun uudelle keskuskeittiöllä on ovi auki tulevaisuuteen. Ensimmäiset dynaamiset hankitut tuotteet nähdään siellä alkusyksyllä. Samoihin aikoihin toimitusjohtaja Soile Haavisto on eläköitymässä. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL
Loikun uudelle keskuskeittiöllä on ovi auki tulevaisuuteen. Ensimmäiset dynaamiset hankitut tuotteet nähdään siellä alkusyksyllä. Samoihin aikoihin toimitusjohtaja Soile Haavisto on eläköitymässä. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL

Seuturuokapilotti etenee Forssan seudulla, kun Loimijoen Kuntapalvelut oy sekä Tammelan, Ypäjän ja Jokioisten kunnat ovat jo näyttäneet pilotille vihreää. Hankintamenettely on alkamassa toukokuussa.

Hyvänä päämääränä hankkeessa on, että julkisen puolen ammattikeittiöt käyttävät lähistöllä tuotettuja raaka-aineita nykyistä enemmän.

Paikallista, tuoretta ruokaa voi pitää laadun takeena sekä myös eräänlaisena ilmastotekona.

Lähi- ja luomuruoan seuturuokapilotti nojautuu dynaamiseen hankintajärjestelmään, joka pyrkii helpottamaan lähituottajien ja tilaajien yhteistyötä ja lisäämään joustavuutta.

Tilaajien ja toimijoiden paremman vuoropuhelun lisäksi dynaamisen hankintamallin toiveena on kohentaa myös pienten ja suurten tuottajien yhteistoimintaa.

Isojen puitesopimusten hankaluutena ovat pienempien toimijoiden kannalta valtavat tuotemäärät ja rajalliset osallistumisajat.

Dynaamisen hankintajärjestelmän etuna on, että se on koko ajan auki, joten tuottajat voivat osallistua siihen oman aikataulunsa ja kykynsä mukaan.

Dynaaminen malli vaatii toimiakseen aktiivista markkinavuoropuhelua hyvissä ajoin ennen hankintaa.

Forssan seudun hankintarenkaan osallisille pidetään piakkoin informaatiotilaisuus hankkeen nykyvaiheesta ja tulevista toimenpiteistä kuten sopimus- ja hankintailmoitusluonnoksista.

Tieto on valttia. Tuottajien pitää tietää, millaisia raaka-aineita tilaajat tarvitsevat. Tilaajien pitää tietää, mitä tuottajilta on saatavissa. Suora ja ajantasainen palaute on arvo sinänsä

Ruokapalvelut käyttävät pitkälti esivalmisteltuja raaka-aineita, mikä vaatii tuottajiltakin lisäpanostuksia. Tarjontaa ja toimitusvarmuutta on seurattava kaiken aikaa.

Se on myös ostajan etu, että usea toimija tarjoaa elintarvikkeitaan.

Lähiruoan lisäämisen haasteena on osaltaan kuntatalouden heikkeneminen. Lähiruoka on kuitenkin strateginen valinta, sillä se tukee paikallista tuotantoa.

Hintaerot myös tasoittuvat, kun volyymi kasvaa.

Lähiruoka on omiaan edistämään oman alueen taloutta ja työllisyyttä sekä perinteistä ruokakulttuuria.

Uusimmat

Fingerpori

comic