Pääkirjoitukset

Luja puolustus pitää hyökkääjän poissa – Säästölinjalla vuodesta toiseen selvinnyt sotaväki ansaitsee vain parasta

Panssariprikaatin saksalaisvalmisteisia Leopard 2A4 -taistelupanssarivaunuja Parolannummen lentokentän maastossa. Kuva: JS
Panssariprikaatin saksalaisvalmisteisia Leopard 2A4 -taistelupanssarivaunuja Parolannummen lentokentän maastossa. Kuva: JS

Sanna Marinin (sd.) hallitus näytti päällepäin ennätysnopean kehysriihen jälkeen tiistaina ehyeltä, nopealta, päättäväiseltä ja yksituumaiselta.

Kaukana oli vuoden takainen kipuilu ja rakoilu, jotka vaativat jopa yhdeksän päivän kriisiriiheksi kutsutut neuvottelut, joiden tulokset jäivät laihoiksi.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) kuvaili tuolloin, ettei ”koskaan tule tilannetta, että olisimme täydellisen yksituumaisia”. Hän ei voinut tietää, miten väärässä oli. Korona oli paha, mutta Venäjän hyökkäys Ukrainaan on vaikutuksiltaan mahdollisesti vieläkin pahempi.

Saarikko maalaili tällä kertaa, että ”tarvitaan poikkeuksellisia ratkaisuja ja poikkeuksellista yksituumaisuutta” (Yle 5.4.). Ihan nappiin ei tämäkään arvio osu, koska hallitukselle ei ole mitenkään poikkeuksellista ottaa lisää velkaa. Se on jopa sääntö.

Puolustusmäärärahojen lisäämistä koskee juuri se täydellisyyttä hipova yksituumaisuus, mitä ministeri Saarikko ei uskonut tulevan. Lisäksi hallituksessa ovat vieläpä vasemmistoliitto ja vihreät, jotka eivät totutusti ole riemusta kiljuen kannattaneet maanpuolustuksen vahvistamista.

Miljardiluokan lisäykset puolustusmäärärahoihin ovat erittäin merkittävä päätös. Ikuisena pidetyllä säästölinjalla vuodesta toiseen selvinnyt sotaväki ansaitsee vain parasta.

Päälinja on: lisää aseita ja niiden käytön hallitsevia sekä tehokkaasti joukkona toimimaan koulutettuja sotilaita.

Puolustusministeri Antti Kaikkosen mukaan Nato-jäsenyys ”ei kaadu taloudellisiin panostuksiin” (Yle 6.4.). Se on historiallinen lupaus keskustalaiselta puolustusministeriltä. Puolustuksen osuus bruttokansantuotteesta on nousemassa jo lähelle Nato-maiden kahden prosentin rajaa.

Luja puolustus nostaa kynnystä, että joutuisimme sotilaalliseen konfliktiin.

Pohjatyö – ja oikeastaan valtavasti paljon enemmänkin – on onneksi jo tehty. Puolustusta ei tarvitse rakentaa nollasta. Lisärahoitus, tulevat F-35 -koneet ja muut jo päätetyt sekä valmistelussa olevat puolustushankinnat vain entisestään takaavat, että hyökkääjä pysyy poissa.

Uusimmat

Fingerpori

comic