Pääkirjoitukset

Lyijyhaulikiellossa suo siellä, vetelä täällä

Vesilintujen metsästyksessä lyijyhaulit kiellettiin jo neljännesvuosisata sitten. Kuva: Ville Mäkilä
Vesilintujen metsästyksessä lyijyhaulit kiellettiin jo neljännesvuosisata sitten. Kuva: Ville Mäkilä

Lyijyhaulien kieltäminen kosteikkoalueilla etenee Euroopan neuvoston käsittelyyn, sillä EU- parlamentti ei vastalauseista perustanut.

Hyvänä tarkoituksena EU:ssa on estää terveydelle ja ympäristölle vaarallisen lyijyn päätyminen luontoon ja ruokaan. Kosteikkoalueiden vetelä määritelmä on kuitenkin myrkkyä lyijyhaulien käyttäjille Suomessa.

Suomen virallisen kannan mukaan EU-komission asetusehdotuksessa on pielessä se, että suurosa Suomen pinta-alasta laskettaisiin kosteikkoalueeksi ja että valvonta olisi ongelmallista.

Jokaisen kosteikkoalueelta tavatun, jolla on mukanaan lyijyhauleja, pitäisi peräti todistaa syyttömyytensä.

Pääosa suomalaismepeistä on vastustanut kovasanaisesti hanketta. Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) on luvannut Suomen taistelevan loppuun asti, jotta asiaan saadaan joku tolkku.

Muistettakoon, että Suomessa vesilintujen metsästyksessä lyijyhaulit kiellettiin jo vuonna 1996 porun säestämänä.

Metsästäjäliitto kertoo hyväksyvänsä lyijyhaulien kieltämisen varsinaisilla kosteikoilla, koska vesilinnut tapaavat niellä myrkyllisiä lyijyhauleja ravintonsa mukana. Liiton mukaan kosteikon määritelmästä olisi pitänyt rajata pois turvemaat.

Ampumaurheiluliitto on tähdentänyt, että ampumaradat pitää jättää EU:n rajoitusehdotuksen ulkopuolelle. Ampumaradoilla lyijyn haitat ympäristölle voidaan minimoida.

Euroopan unionissa on valmisteilla myös toinen, laajempi lyijykielto, jolla rajoitettaisiin lyijystä valmistettujen haulien sekä luotien käyttöä kaikissa ympäristöissä.

Lyijyllä on kalliimmat korvaajansa. Järjestöt pelkäävät, että kohoavat kulut johtaisivat metsästyksen ja ampumaurheilun vähenemiseen ja mm. hirvieläinvahinkojen nousuun.

Lyijy on eläimen ja ihmisen elimistössä myrkky, jota pitää torjua. Lyijyhauleilla tai -luodeilla ammutun riistan lihassakin on ampumahaavaa laajemmalla alueella pieniä lyijyjäämiä.

Kiellon laajuuden järkevyydestä voi keskustella, mutta ei ammunta yksin lyijyyn kaadu. Sorsastuskin on lyijykiellosta huolimatta jatkunut.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic